Публикация

Нова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима нуждаещи се

Донорът е млад мъж, изпаднал в мозъчна смърт след тежка черепно-мозъчна травма.


Нова донорска ситуация в рамките на два дни дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантации, съобщи Министерството на здравеопазването.

Донорът е млад мъж, приет във Военномедицинската академия в София с тежка черепно-мозъчна травма, който въпреки усилията на лекарите е изпаднал в мозъчна смърт. Близките са дали съгласие за използване на органите му.

В момента в университетската болница „Света Екатерина” в София екип, ръководен от проф. Генчо Начев, извършва сърдечната трансплантация. Чернодробната трансплантация също е започнала  - тя се извършва във Военномедицинската академия от екипа на проф. Никола Владов.

Двата бъбрека ще бъдат присадени по-късно през деня в университетската болница „Лозенец” в София.

Това е петата за тази година донорска ситуация. През януари 36-годишна жена от Садово спаси три живота. През април 55-годишна жена даде шанс за нов живот на двама нуждаещи се. На Великден жена спаси живота на млад мъж, на който беше присаден черен дроб. Четвъртата донорска ситуация беше само преди два дни, когато близките на 44-годишна жена дариха органите и дадоха шанс на четирима пациенти.


Коментари