Публикация

Австрийски професор препоръчва задължителна оценка на яйчниковия резерв след 33 г.

След тази възраст репродуктивните способности на организма започват да намаляват


Оценката на яйчниковия резерв да бъде включена като задължително изследване при жените над 33-годишна възраст, препоръчва проф. Хайнц Щромер, акушер – гинеколог, медицински директор и управител на “Виена Ин Витро Център” в болница „Токуда”. Според него идеята е лесно осъществима и би могла да бъде изключително полезна поради опасения от стерилитет при жените след тази възраст. Фертилната възраст на жената се оценява чрез комбинацията от нейната хронологична възраст и индивидуалната яйчникова възраст (овариален резерв). За оценка на втория елемент се прилагат ултразвуков преглед в определен период от менструалния цикъл и изследване на хормони.

В Австрия обучението на гинеколозите е фокусирано именно върху оценката на яйчниковия резерв на жените, тъй като специалистите в тази област са по-скоро онкоориентирани, посочва проф. Щромер. „Например на една жена на 33 г. гинекологът със сигурност ще направи цитонамазка и всички необходими тестове, за да установи дали тя има рак на маточната шийка. Но не това е проблемът, който е основен за тази жена и не това е рискът за нейното здраве. Това, което е най-важно за нея, е първо тя да стане майка, а това е свързано с достатъчния яйчников резерв”, обяснява специалистът.

Според него е важно гинекологът да осмисли своята изключителна роля в живота на жената между 15-45 години, където той се явява „мениджър” на нейната репродуктивност. „В младостта й гинекологът е този, който ще я научи как да се предпазва от забременяване. Но ще дойде момент, в който нещата ще се обърнат в противоположната посока - от контрацепция към желание за забременяване. И тогава гинекологът трябва да бъде до жената, за да може да я подпомогне по най-добрия начин в постигането на това нейно желание”, смята проф. Щромер.

Като друга тревожна тенденция, свързана с репродуктивните проблеми на семействата в развитите страни, специалистът посочва постоянното намаляване качеството на сперматозоидите. То се влияе главно от стрес, пушене, алкохол, лошо хранене и прегряване (локално повишаване на температурата в областта на тестисите). Причините за стерилитета са разнообразни и са разпределени по равно между мъжа и жената, макар че около 10-15% остават неизяснени.

Очаквайте скоро подробно интервю с проф. Щромер на тема ин витро!

Коментари