Публикация

От печата: Лекари искат съд за Цветан Цветанов

Настояват за проверка дали той не е нарушил закона в скандала с „бебето от фризера”.


Прокуратурата да провери дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не е извършил престъпление, четейки от трибуната на парламента СРС-та по случая с мъртвото бебе от Горна Оряховица. Ако е престъпил закона, да бъде съден. За това настояват от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

На 16 май русенският лекар д-р Георги Тодоров като представител на центъра е внесъл това искане във Върховната касационна прокуратура. Вече той е получил и входящия номер на подадения сигнал.

Според д-р Тодоров изнасянето на СРС-та по случая с арестуваните четирима негови колеги от Горна Оряховица заради мъртвото бебе е престъпление, защото записите са били доказателства в хода на водено разследване.

„Основният ни мотив е, че не трябва да има втори такъв като Цветан Цветанов, който ще произнася присъди и обвинения от трибуната на Народното събрание и по медиите. Трябва да бъдат предотвратени такива аномалии в нашата държава”, заявява пред в. „Преса” д-р Тодоров. Той е сигнализирал Върховната касационна прокуратура по чл. 286 от Наказателния кодекс за набеждаване и по чл. 287а за злоупотреба със специални разузнавателни средства.

„Естествено, не обвиняваме господин Цветанов, той се счита за невинен до доказване на противното, каквото е конституционното му право. Имаме ясните основания, че някой трябва да провери, а по закон това е прокуратурата”, пояснява медикът. Според него сигналът е бил съгласуван с лекарската колегия във Велико Търново.

„От колегите от Горна Оряховица зависи дали те ще съдят ексвътрешния министър. Още в момента на четене на СРС-тата мнението на организацията ни бе, че трябва да бъде проверено дали Цветан Цветанов не е извършил престъпление”, допълва д-р Георги Тодоров.


Коментари