Публикация

За първи път у нас спасиха ръката на жена с уникална протеза, вместо да я ампутират

Пациентката е приета в Ортопедията в Горна баня с патологично счупване на раменна кост заради метастаза.


С първата по рода си операция у нас бе спасена ръката на 58-годишна пациентка с тумор на бъбрека и метастаза в раменната кост. Интервенцията бе извършена в специализираната болница по ортопедия на Горна баня, съобщи доц. Любен Стоков, началник на клиниката по онкоортопедия в лечебното заведение (на снимката). Преди около месец пациентката усетила болки в раменната става, но наскоро те станали нетърпими. Оказало се, че има патологично счупване под ябълката на ставата в горната част на ръката. То е причинено от метастазата, която унищожила костта. Образните изследвания на ядрено-магнитен резонанс показват, че туморът е засегнал и ставата надолу до лакътя. В тази ситуация ортопедите са изправени пред две възможности - да се направи дизартикулация - ампутация на целия горен крайник или да се опитат да запазят горния крайник. Спират се на втората възможност. "Махнахме цялата раменна кост надолу до лакътя. След това поставихме индивидуално изработена изкуствена става – ендопротеза. Тя включва реално две стави – раменна и лакътна”, обясни доц. Стоков. Ендопротезите са изработени у нас, в Етрополе.

Пациентката е била в добро общо състояние преди операцията. След интервенцията тя се възстановява добре. Необходимо е да се направи рехабилитация на горния крайник след един месец и допълнително лечение на първичния тумор. Освен доц. Стоков, в екипа влизат още ортопедите д-р Кирчо Патриков, д-р Иво Димитров, д-р Петко Пейнешки, д-р Светослав Славчев и анестезиологът д-р Иво Станков.

Прогнозите за възстановяването на Стоянка са добри. Премахнати са голяма част от мускули и нерви. Функцията няма да е същата, ще е намалена, но ръката ще е подвижна в лакътя, запазена е чувствителността на дланта. Ограничението за движенията е главно в раменната става. Първичните мекотъканни и костни тумори засягат младата възраст. Вторичните тумори в ставите са характерни за напреднала възраст – след 40 г. Това са метастатични образувания след първична локализация в  гърдата, белия дроб, бъбрека, червата и други. Много често пациентите идват с оплаквания в костта – болки или счупване, посочва доц. Стоков. След като се направи биопсия и изследване, става ясно, че става дума за онкологично заболяване. Първо се лекува костният проблем, а след това пациентът се насочва към онколози за лечение на основния тумор.

Най-трудни за операция са метастазите в таза и гръбначния стълб, защото там има много други структури – нерви и кръвоносни съдове, които се преплитат, поясняват ортопедите. Изкуствената става при жената сега е фиксирана. Този вид ендопротези не се осигуряват от здравната каса, пациентите покриват сами пълния разход. Към момента НЗОК доплаща по 1000 лв. за стандартните ендопротези на тазобедрена или колянна става. Само за децата до 18 г. фондът за лечение поема някои от тези разходи. Изработената индивидуално за нуждите на жената ендопротеза струва 5000 лв., като разходите са изцяло за сметка на пациентката. Семейството се принудило да вземе заем, за да плати скъпия консуматив. След операцията пациентите подлежат на контрол. Туморът на мястото се премахва напълно, но е възможно да се появят метастази на други места.




Коментари