Публикация

Джинджифилът помага при астма

Съставки в джинджифила могат да облекчат дишането на хората, страдащи от бронхиална астма, и да усилят ефекта на бронхолитиците.


Съставки в джинджифила могат да облекчат дишането на хората, страдащи от бронхиална астма, и да усилят ефекта на бронхолитиците.

Това установиха учени от Колумбийския университет. Трудът им е бил представен на международната конференция на Американското торакално дружество във Филаделфия, съобщи БТА.

Астмата е заболяване, което протича с хронично възпаление и повишена чувствителност (хиперреактивност) на бронхиалното дърво по отношение на различни дразнители или други провокиращи фактори. При контакт с дразнителя или при провокиращ момент възниква реакция, при която просвета на бронхите намалява, става запушване (обструкция) и дишането се затруднява.

Най-разпространените лекарства са бета-агонистите.

През последните години астмата се разпространява все повече, но макар нейната природа и механизми на развитие да са известни, през последните 40 години са открити само няколко лекарства, които могат да облекчат симптомите на това заболяване.

„В нашето изследване ние показахме, че компоненти на джинджифила могат да действат съвместно с бета-агонистите, отпускайки мускулатурата на дихателните пътища”, твърди д-р Елизабет Таунсенд, работеща в катедрата по анестезиология в

Колумбийския университет.

„След като разбрахме механизма на въздействие на джинджифила върху дихателните пътища, ние ще можем да използваме тези знания за разработване на терапевтични методи за облекчаване на симптомите на астмата”, твърдят учените.


Коментари