Публикация

Наднорменото тегло - убиецът на XXI век

По приблизителна оценка с наднормено тегло са почти милиард и половина души.


Неотдавна мащабно изследване, осъществено с участието на учени от 50 страни, стигна до неочаквания извод, че през последните двадесет години в световен мащаб смъртността, дължаща се на наднормено тегло и свързаните с него заболявания, превишава три пъти тази, причинена от системното недохранване. Това се случва за първи път в човешката история.

По приблизителна оценка с наднормено тегло са почти милиард и половина жители на нашата планета. По данни на СЗО през последните години наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в най-страшния убиец на XXI век, който ежегодно отнема близо три милиона живота. Малко известен факт е, че всеки „излишен” килограм скъсява живота с два месеца, т.е. 30 наднормени килограма намаляват продължителността на живота с цели пет години!

У нас статистиката също е повече от стряскаща – според някои източници в нашата страна с наднормено тегло са около два милиона души, а един милион страдат от затлъстяване. С наднормено тегло са и около 200 хиляди деца, като техният брой постоянно расте. Най-използваният показател за оценка на степента на затлъстяване е т.нар. индекс на телесната маса – BMI (Body Mass Index), който се изчислява, като масата в килограми се раздели на квадрата на ръста в метри. Здравословната граница е 25.

Световни „лидери” в споменатата тъжна и тревожна класация са САЩ, където процентът на хората, страдащи от затлъстяване (с BMI над 30), е 30,6%, следвани от Мексико (24,2%), Великобритания (23%), Гърция (22,4%) и т.н. Най-стройни са японците и корейците, сред които страдащите от затлъстяване са едва 3,2%, следвани от швейцарците (7,2%) и норвежците (8,3%), италианците (8,5%).

Наднорменото тегло е една от съществените причини за развитието на т.нар. метаболитен синдром, водещ до развитие на заболявания като захарен диабет (нарушен глюкозен толеранс), нарушения в обмяната на липидите (понижено съдържание на „добрия” холестерол, увеличено съдържание на триглицериди), повишено артериално налягане, атеросклероза, подагра, чернодробна стеатоза (значително натрупване на мазнини в черния дроб) и др.

Според единодушното мнение на специалистите метаболитният синдром е определящ фактор за развитието на сърдечния инфаркт или мозъчния инсулт, които заболявания твърдо държат „призовото” място и са причина за всяка четвърта смърт на планетата.

Счита се, че развитието на метаболитния синдром е съпроводено с пет диагностични признака, наричани често „смъртоносен квинтет”:

-съотношението между обиколките на талията и ханша: над 0,8 при жените и над 1,0 при мъжете;

- aртериално налягане: равно или по-високо от 130/85;

-съдържание на глюкоза в кръвта (на гладно): равно или повече от 6,1 ммол/л;

-съдържание на триглицериди в кръвта: равно или повече от 1,7 ммол/л;

-съдържание на „добрия” (HDL) холестерол в кръвта: под 1,0 ммол/л при мъжете и под 1,3 ммол/л при жените.

За поставяне на диагнозата метаболитен синдром е достатъчно да свирят само три от петте „музиканти” на този „квинтет”. Любопитен факт е, че до неотдавна пълнотата, дори и прекалената, в много народи по света се приемаше като признак на богатство и благополучие. На Хавайските острови и в наши дни на дебелаците, които тук нерядко са със страховити размери, се гледа с благоговение и възхищение.

 

______

Още по темата:

В преследване на перфектната фигура

При затлъстяване ролята на хормоните е ключова

Коментари