Публикация

Проф. Хайнц Щромер: В Австрия е забранено да се даряват яйцеклетки

Във Виена може да се прави ин витро до менопаузата, ако си плащаш сам


Проф. д-р Хайнц Щромер е акушер-гинеколог с над 20 години опит в областта на асистираната репродукция.През 2000 г. основава частна инвитро клиника  Kinderwunschzentum Goldenes Kreuz, Виена , Австрия, а през 2003 г. участва в основаването на Австрийската IVF асоциация. От  2012 г. е  медицински директор и управител на Виена Ин Витро Център, открит през месец октомври в Токуда Болница София.

 

Проф. Щромер, каква е средната успеваемост на инвитро процедурите в Австрия?

Зависи от възрастта на пациентките. Много е лесно да се достигне висок процент на успеваемост при по-млади пациенти, например на 33-годишна възраст. Но в същото време не е коректно да се говори за добър успех при жени, които са навършили 43 години. Като се имат предвид тези особености световният стандарт в момента е минимум 50% от преминалите процедура инвитро да имат успешна бременност. В нашия център във Виена процентът е стабилен - малко над 50 на 100 успешни бременности.

Кои са основните фактори, които влияят върху успеха на инвитро процедурите?

Най-важният фактор е възрастта на жената, защото разликата между репродуктивните способности на една 33-годишна жена и тези на една на 45 г. е голяма. С годините репродуктивните способности на организма намаляват постоянно. Вторият фактор е качеството на мъжките сперматозоиди. Това, което с тревога наблюдаваме като тенденция през последните години в развитите държави е, че качеството на сперматозоидите постоянно пада.

Специалистите у нас препоръчват на жените след 35-годишна възраст да се прави оценка на яйчниковия резерв. Съществува ли подобна практика в Австрия?

В Австрия обучаваме гинеколозите да се фокусират върху оценката на яйчниковия резерв на една жена. Защото у нас те по-скоро са ориентирани да търсят онкологични заболявания. Например на една жена на 33 г. гинекологът със сигурност ще направи цитонамазка и всички необходими тестове, за да установи дали тя има рак на маточната шийка. Но не това е проблемът, който е основен за тази жена и не това е рискът за нейното здраве. Това, което е най-важно за нея, е първо тя да стане майка, а това е свързано с достатъчно добрия яйчников резерв. Така че, върху това работим много усилено – гинеколозите да добавят в своята практика и този начин на мислене по отношение на репродуктивните способности и заплахата от стерилитет при жените в тази възраст.

Смятате ли, че това изследване трябва да стане задължително?

Убеден съм, че идеята е много добра и не е трудно осъществима. Това се прави чрез ултразвуков преглед в определен период от менструалния цикъл и изследване на хормони. Стремежът ни е да обясним на гинеколозите в Австрия, че в един много дълъг период от живота на жената между 15-45 години те са нейният „мениджър на репродуктивността”. В младостта гинекологът е бъде този, който ще научи жената как да се предпазва от забременяване. Но ще дойде момент, в който нещата ще се обърнат в противоположната посока - от контрацепция към желание за забременяване. И тогава гинекологът трябва да бъде до жената, за да може да я подпомогне в постигането на това нейно желание.

Наблюдавате ли в европейските страни, в които работите, тенденция като българската – жените да отлагат забременяването все по-далеч във времето?

За съжаление тази тенденция се наблюдава във всички развити страни – жените отлагат бременността заради тяхната ежедневна натовареност. И това не се дължи само на желанието им да се развиват професионално, но и на взаимоотношенията между половете, които вече не са толкова подредени, сигурни и предсказуеми. Жените са все по-гъвкави, както в избора и смяната на работа, така също в избора и смяната на партньора. Наблюдаваме също тенденция, че много от двойките, които искат инвитро бебе, не са женени. Преди концепцията беше – женим се, искаме бебе, започваме с опитите. Сега хората се събират, правят опит за дете, но ако не се получи, могат просто да се разделят и да пробват с друг партньор.

Какво правите съвременната медицина, за да увеличи шансовете за успешна бременност?

Първо задължително трябва да има добре подредена и стандартизирана работа с двойката, за да се разбере къде е причината и как да се елиминира тя. Правят се кръвни и ултразвукови изследвания, спермограми, изследвания на фоликулите, прилагат се всички възможни диагностични методи. След това цялата информация се събира и анализира много бързо и щателно. Прави се среща с двойката и се обсъжда какъв да бъде планът за лечение. Задължително е информацията, която им се предлага, да бъде точна и честна. Така че, ако качеството на сперматозоидите например е много ниско, те трябва моментално да бъдат насочени към процедура инвитро. Няма да бъде честно тази двойка да бъде подложена на шест цикъла инсеминации. Много често обаче се получава именно така, тъй като те не са много добре информирани, а лекарят не иска да ги загуби.

Какво е съотношението на репродуктивните проблеми при мъжете и жените?

Обикновено репродуктивните проблеми са разпределени по равно между мъжете и жените. В 1/3 от случаите проблемите са при жената, в 1/3 при мъжа и в останалата 1/3 от случаите никога няма да намерим причината. Със сигурност  обаче може да се каже, че при мъжете връзката между репродуктивни проблеми и възраст не съществува. Те могат да имат деца и на 60 години, защото нямат менопауза. Докато при жените положението е друго.

Как е организирано финансирането на инвитрото в Австрия и до каква възраст държавата заплаща за инвитро процедури?

В Австрия имаме държавен инвитро фонд, който покрива 70% от цялата стойност на лечението, но той е ограничен за жени до 40-годишна възраст и за мъже до 50-годишна възраст. Пациентите участват с останалите 30% от сумата, което е около 1000 евро. По този модел се покриват четири опита. Извън фонда горната граница за инвитро процедура зависи не от възрастта, а от настъпването на менопаузата. В тази връзка е криминално да се прави инвитро на пациентка, която е в менопауза, защото няма никакъв смисъл. А за разлика от България в Австрия донорството на яйцеклетки е забранено.

Кога се очаква Виена Ин Витро Център в болница Токуда да заработи с българския Фонд инвитро?

Подадени са всички документи, изпълнени са изискванията за акредитация и е въпрос на време това да се случи. Но и към момента има двойки, финансиращи сами своето лечение, които вече се обърнаха за помощ към нашия център в Токуда. До сега имаме 10-12 инвитро цикъла и след около 5 месеца ще се роди първото бебе. Очакваме нещата да тръгнат стремглаво нагоре, веднага след като започнем работа с фонда.

Кажете нещо на хората, които искат да бъдат родители.

Търсете информация, не чакайте прекалено дълго, не се срамувайте, защото най-красивото нещо в живота е да бъдеш родител.

Коментари