Публикация

От печата: В сезона на кърлежите

В момента сме в пика на ухапванията от кърлежи. Става дума за настъпление на паразита, който сега е своята младежка форма - т. нар. нимфа.


Това съобщава пред в. „Труд” проф. Ива Христова, ръководител на националната референтна лаборатория по кърлежопреносими инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Най-много от потърсилите помощ след ухапване са от Софийско. А районите, в които рискът от пренасяната от паразита лаймска болест е най-голям, са Габрово, Разград, Варненско и Бургаско, посочва проф. Христова.

Марсилската треска се среща най-вече в Южна България, например в Пазарджик. Нападащите ни в момента кърлежи „младежи” са много по-малки от възрастните. Те приличат на черна точица и затова трудно се забелязват върху кожата, ако не се търсят.
Наскоро проучване показа, че българските кърлежи са двойно по-заразни в сравнение с „роднините” си в Европа. Обяснението е, че България се намира в южната част на континента. А зоните в региона са подходящи за развитието на паразита с климатичните си условия и с географските терени със зелени необработени масиви, каквито няма в западните и северните страни, отбелязва всекидневникът.

__________

Още по темата:

Ухапването от кърлеж крие риск от сериозни болести

Коментари