Публикация

Красивите мъже настиват по-рядко

Красивият външен вид при силния пол е белег за добра имунна система.


Красивите мъже настиват по-рядко, но това не важи за привлекателните жени. Това установи финландски учен, цитиран от БТА.

Според д-р Маркус Рантала от университета в град Турку красивият външен вид при представителите на силния пол е белег за добрата им имунна система. При жените обаче не е така.

Д-р Рантала и екипът му ваксинирали 52 млади латвийки срещу хепатит B и измерили количеството на антитела, произведени в организмите им. Било взето под внимание и нивото на кортизола им, който е индикатор за стреса. След това учените фотографирали жените, чиято средна възраст била 20 години и помолили 18 млади хетеросексуални мъже да ги оценят по атрактивност.

„Противно на феномена, наблюдаван при мъжете, при които атрактивността говори за по-силна имунна реакция, при дамите не бе наблюдавана подобна връзка”, коментира д-р Рантала.

Според екипа привлекателността на лицето при жените не е свързана с добрата им имунна реакция на хепатит B, а с други техни здравни характеристики, като плодовитост, нива на стресовия хормон кортизол и процент на телесните мазнини.

Учените са на мнение, че двата пола по различен начин изразяват имунния си потенциал чрез привлекателността на лицето. Но и при мъжете, и при жените при по-високи нива на кортизол се наблюдава по-малка атрактивност в чертите на лицето.


Коментари