Публикация

Невроваскуларен симпозиум в София представи съвременни подходи при лечение на съдови заболявания

Лектори бяха доц. Габровски, проф. Юха Хернесниеми от Хелзинки и д-р Константинос Лагиос от Атина.


Добри медицински практики и съвременните подходи при лечението на съдови заболявания бяха представени от наши и чужди лектори на Българския невроваскуларен симпозиум, който се проведе на 22 май в София на територията на спешния институт "Пирогов". Организатори са Клиниката по неврохирургия в болницата и дружеството по тази специалност. В симпозиума участваха неврохирурзи от цялата страна. Основните теми бяха за хирургичното и ендоваскуларно лечение на мозъчните аневризми и артерио-венозни малформации. "Лекторите са светила в своята научна област. Изключително доволни сме, че те са сред нас за да споделят своя опит и знания", посочи доц. Николай Габровски, национален консултант по неврохирургия и началник на клиниката в "Пирогов". Специалистът е и зам.-председател на дружеството по неврохирургия.

Нашата клиника е един от центровете, които се стремят да развиват лечението на съдовите заболявания, като се започне от профилактиката, консервативното лечение при невролозите и се преминава към хирургичното ендоваскуларно лечение, посочи доц. Габровски. По думите му най-важната цел на подобни форуми е на пациента да бъде предложен най-добрият за неговото заболяване и състояние комплексен подход.

"Съдовите заболявания са много често срещани и водят до инвалидизация, те са сред водещите причини за смърт, а това е една от причинините да организираме този симпозиум, - каза още доц. Габровски. - Другата причина е, че все по-широко навлизат ендоваскуларните техники – това е един нов метод в Европа, който през последните 10 г. се наложи за лечение на този тип заболявания. Най-важното е, че тъй като все още няма един метод, който да е най-добър за всички случаи, най-често се налага да се използват различни допълващи се методи. Опитваме се да представим конкретни примери и съвременни практики, как те да бъдат съчетани, за да доведат до най-добрия резултат – това е смисълът на този симпозиум. Да се запознаят колегите с последните постижения и новости."

По думите му в България вече има много добри възможности за диагностика, за разлика отпреди 10 г. Друго предимство за пациентите е, че добрата апаратура се намира във всички по-големи градове от страната. Предварителната диагностика дава възможност да се започне по-рано лечение и навреме да се установи заболяването. Вече има изграден модел за заплащане на консумативите при част от съдовите заболявания, допълни още доц. Габровски. В момента този модел започва да бъде прилаган и макар че засега е рано да се каже доколко добре ще функционира той, очакванията са, че заложените параметри са добри. Надяваме се да ни позволи да работим при по-добри условия и по един по-съвременен начин, обобщи доц. Габровски.

Ето и кратка справка за лекторите на симпозиума:

Д-р Юха Хернесниеми заема поста професор и ръководител на Катедрата по Неврохирургия към Университета на Хелзинки, Финландия. Понастоящем е един от най-реномираните съдови неврохирурзи в света. Завършва медицина в Университета на Цюрих през 1973 година, а до 1979 година и придобива специалност по неврохирургия и докторска степен към университета в Хелзинки.

Д-р Константинос Лагиос е инвазивен неврорадиолог. От 2006 е ръководител на Клиниката по Инвазивна Радиология и Инвазивна Неврорадиолгия към Гръцката Военно-Въздушна Болница (Hallenic Air Force Hospital ) ( H.AF.H.) в Атина, Гърция. Той е добре известен със своя богат опит в ендоваскуларното лечение на мозъчно-съдовите заболявания.

Доц. Николай Габровски е началник на клиниката по неврохирургия на университетска болница Пирогов. Започва работа в Клиниката през 1997 година. През 2010 е избран за Заместник председател на Българско дружество по неврохирургия През 2011 година е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов". От началото на 2011 година е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването. През януари 2012 доц. Габровски е избран за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет ). 

Повече за симпозиума можете да научите тук. На снимката са доц. Габровски и проф. Хернесниеми (вдясно).


Коментари