Публикация

Изследват бъдещи майки за проблеми в щитовидната жлеза

Проблемите с този орган могат да доведат до безплодие, усложнения по време на бременността и да се отразят на неврологичното развитие на новороденото. Дори най-леките форми на дисфункция на щитовидната жлеза повишават риска от спонтанен аборт, мъртво или преждевременно раждане, твърдят специалистите.


Безплатни прегледи на щитовидната жлеза на жени в детеродна възраст стартират днес в 12 града в страната. Те са част от национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и бременност”, организирана от Българското дружество по ендокринология с подкрепата на  Мерк България. Поводът е Международната тиреоидна седмица (20-26 май) и Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза – 25 май.

Инициативата се провежда за трета поредна година, като този път основен акцент е връзката между тиреоидните заболявания и безплодието. Целта на кампанията е да се повиши информираността на жените в детеродна възраст, които да могат да разпознават симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да търсят лекарска помощ своевременно. Щитовидната жлеза е на трето място от всички причини за спонтанен аборт при жената, посочва акушер-гинекологът и специалист по репродуктивна медицина д-р Георги Стаменов.

Нарушените й функции се отразяват на фертилитета както при жените, така и при мъжете. Затова специалистът препоръчва на двойките, които искат да имат бебе, първо да се изследват щателно при ендокринолог. Според д-р Стаменов е истинско предизвикателство е една жена с тироидно заболяване да износи бременност: „когато жлезата е в хиперфункция и жената забременее, вероятността тя да носи плод с малформации е 4 пъти по-голяма. Същото важи за хипофункцията, която може да доведе до увреден плод, преждевременно раждане и тежки физиологични последици за майката”.

Прегледите започват от 27 май и ще се провеждат в рамките на един месец в градовете: София, Перник, Петрич, Благоевград, Пловдив, Велинград, Троян, Стара Загора, Казанлък, Бургас, Сливен и Шумен.

Целта на скрининга е да бъдат обхванати само недиагностицирани жени, които планират бременност, жени с репродуктивни проблеми или бременни. Предварителният подбор на жените, отговарящи на критериите, ще бъде направен от общопрактикуващите лекари в съответните градове. Джипитата ще насочват пациентките към специализиран преглед при ендокринолог, който е ангажиран в кампанията. В лечебните заведения, участващи в инициативата, ще има разлепени съобщения кои са конкретните специалисти и какъв е графикът за записване и преглеждане.

В София и Варна ще се проведат и скринигови безплатни изследвания на хормона TSH в кръвта на жени в репродуктивна възраст. В МБАЛ „Св. Марина” във Варна изследвания ще се правят на жените, които отговарят на медицинските критерии и не са диагностицирани от специалист ендокринолог до момента. В столичната УСБАЛЕ „Ак. Иван Пенчев” бременни жени, които си правят профилактичен биохимичен скрининг на кръвта, ще могат да се изследват безплатно и за щитовидни заболявания.

Коментари