Публикация

Лекарският съюз постави ултиматум на НС да приеме спешно законодателни мерки в защита на медиците

БЛС настоява до 15 юни 2013 г. да се гласува тпромени в Наказателния кодекс за защита на медиците при изпълнение на служебните им задължения.


Ако до 15 юни т.г. 42-то Народно събрание не гласува с приоритет измененията в Наказателния кодекс, които осигуряват защита на медиците при изпълнение на служебните им задължения, Български лекарски съюз ще организира национален протест със спиране на работа във всички нива на медицинската дейност, се казва в официално съобщение оттам. Ще бъде осигурена само най-неотложната спешна помощ и всички медици ще бъдат призовани да се включат с масови действия в защита на своите права за спокойно упражняване на професията. Както е известно, законопроектът, който БЛС внесе в 41-то НС, заедно с група депутати, предвиждаше инкриминализиране на посегателствата и приравняване на лекарите със защитените професии на полицаи, прокурори и т.н. Първоначално текстовете не срещнаха подкрепа в зала, но след продължителен натиск от страна на съсловната организация все пак промените бяха гласувани на първо четене. В писмо до ръководството на НС от днес, БЛС изразява остро възмущението си от нежеланието на депутатите в предишния парламент да решат проблема, както и от изказванията на някои народни представители в подкрепа на насилието над медици. Тъй като за пореден път българските лекари и медицински сестри стават жертва на вандалско поведение, докато изпълняват служебните си задължения, БЛС изразява увереност, че предложените изменения в Наказателния кодекс наистина ще бъдат сред първите актове, приети от сегашния парламент.

Във връзка с последното посегателство и побой, извършени над медици преди два дни в София, БЛС за пореден път изразява и категоричното си становище за бърза намеса на компетентните органи при установяване вината на извършителите. Предвид факта, че злостни техни изказвания бяха публикувани и във Фейсбук-мрежата, БЛС очаква налагане на най-строги наказания.

В писмо до медиите пациентските организации „Заедно с теб” остро осъди посегателството над екипа на Спешна помощ преди няколко дни. Недопустимо е лекари, отиващи на домашно посещение и изпълняващи служебните си задължения, да бъдат нападани по този начин. "Призоваваме 42-то Народно събрание  да вземе спешни мерки за законодателни промени в Наказателния кодекс, които да защитят живота и здравето на Българския лекар. Такава законодателна промяна беше предложена в рамките на 41-то Народно събрание. Едно от последните решения на Комисията по здравеопазване беше единодушното гласуване на първо четене на промяна, защитаваща Българския лекар, но не стигна времето за второ четене в зала", пишат от пациентските организации.

Оттам настояват за спешно  въвеждане на законодателна защита на медицинските екипи при изпълнение на техните служебни задължения. По думите им екипите на Спешна помощ трябва да са спокойни за своя живот и здраве, за да могат да се погрижат за пациентите.


Коментари