Публикация

От пресата: На фокус – насилието над медици

Вчера тримата задържани за последния побой над лекари бяха освободени.


Заради редица допуснати нарушения от разследващите Софийският районен съд пусна вчера от ареста тримата задържани за нападението над медици от „Спешна помощ” в столичния кв. Овча купел, станало преди дни. Темата намира широк отзвук в днешната преса.

„Полицията не си е свършила работата по случая с нападението над екипа на „Спешна помощ”. Това заяви съдия Стоян Мадин от Софийския районен съд, след като пусна от ареста тримата обвиняеми за побоя над д-р Красимир Йорданов, медицинската сестра Люсия Илиева и шофьора на линейката Славейко Белишки.”, отбелязва в. „24 часа”.

„В съда стана ясно обаче, че пострадалите са описали нападателите си с много общи белези като височина, тегло и цвят на косата. „Извършено е разпознаване, в което е участвал само шофьорът на линейката, и то при съществено процесуално нарушение”, заяви съдия Мадин. Полицаите от 6-о РПУ показали първо на пострадалия Белишки четирима мъже, сред които и задържания Илиян Димитров. При второто разпознаване те само подменили Илиян с другия задържан Пенко Панов, като използвали трима участници от първото разпознаване. Шофьорът разпознал двамата само по много общи белези, като уточнил, че д-р Йорданов може по-подробно да даде описание. Въпреки това нито лекарят, нито сестрата са били поканени от полицията да участват в разпознаването”, отбелязва всекидневникът.

„Няма как решението на съда да е друго. Работа на полицията е да събере доказателства. Задържането от 72 часа на тримата обвиняеми не изтича днес, а на 28 май. Имали са достатъчно време да съберат още доказателства, а не да представят непълно дело, дело с материали, от които не може въобще да се изведе обосновано предположение за авторство”, обясни вчера съдия Стоян Мадин, цитиран от в. „Труд”.

Във всекидневника са представени и мнения на представители на здравния сектор.

„Много закъснели са заявките за криминализиране на нападението на лекари и медицинските екипи. Отдавна трябваше да се приложат профилактични мерки, защото проблемът не е от днес или от вчера”, посочва директорът на болница „Пирогов” доц. Стоян Миланов. Той пояснява, че в САЩ и ЕС, когато се подава сигнал за пациент и в същото време на линията се чуват викове, музика и съмнителен шум, заедно с линейката на мястото пристига и полиция. За да осигури безопасен периметър на действие на спешните медици. Т.е. според вида на повикването се преценява какви екипи да отидат на инцидента.

„Надявам се да не се стигне до ефективни стачни действия в здравеопазването”, казва пред в. „Труд” доц. Иво Петров, консултант по инвазивна кардиология, „Сити Клиник”.

„Но при всички случаи нашият екип застава зад призива на Българския лекарски съюз за протестни действия. Когато става дума за побой на лекари, сестри или служители в системата, няма значение кой в каква болница работи - държавна или частна, всички трябва да бъдем единни”, отбелязва доц. Петров.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация посочва, че е нормално лекарите да призовават към ефективни стачни действия, но „станалото е резултат от натрупвани с години проблеми в системата, а вина за това имат абсолютно всички”.

„Трябва обаче да бъдем честни и да признаем, че и самото лекарско съсловие

често си затваря очите пред груби нарушения от страна на докторите. Не може с години специалисти да отказват да извършват допълнителни експертизи. Не може допусналите лекарски грешки да продължават да работят след като платят минимална глоба. Вместо да се извадят от системата за определен период от време, за да се дообучат.

Повече не може да продължава така”, изтъква д-р Хасърджиев.

Според него дори и депутатите да гласуват криминализиране на нападенията над лекари и медицинските екипи, напрежението едва ли ще спадне.

„Трябва да се направят толкова много промени - не само нормативни, но и въобще в начина на работа на лекарите. Трябва също така да се промени тяхното отношение към пациентите”, допълва председателят на Националната пациентска организация

Той изразява надежда, че Българският лекарски съюз много внимателно ще обсъди протестните действия, така че по време на провеждането им нуждаещите се от спешна помощ да могат да я получат.


Коментари