Публикация

Спешни лекари: От години има насилие спрямо нас, но управляващите не ни чуват

Д-р Кателиева от асоциацията на спешните лекари е възмутена, че нападателите на д-р Йорданов са били освободени от съда поради липса на достатъчно доказателства за вина.


След нападението над екип от "Спешна помощ" в София колегите им от цялата страна се обявиха в подкрепа на пострадалите лекари. Ето какво коментира по този случай д-р Десислава Кателиева – председател на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ:

Свидетели сме на поредното зверско посегателство срещу екип на Спешна помощ в София. Доказано бе, че колегите нямат абсолютно никаква вина, а малтретирането е започнало веднага след пристигането на линейката. Възмутени сме, че все още не сме защитени по никакъв начин. Какво бе направено всъщност? На първо четене парламентът прие инкриминиране на посегателството срещу лекарите. Както е извeстно обаче, това не прави промяната в Наказателния кодекс юридически валидна. Напълно по силите на МЗ е да осигури необходимите паник бутони във всички филиали, в които имаме стационарни и спешни кабинети, както и в санитарните автомобили.

Имаме изключително лоша връзка с нашите апаратни чрез телефон 112. Докато пристигне полицията, минават 15-20 минути. През това време трябва да оцеляваме и да се опитваме да помагаме на хората, които имат нужда от нас. Защото по-често близките на пациентите проявяват агресия.

От години алармираме за проявите на насилие спрямо нас, но никой не ни чува. Затова този път ще подкрепим исканията си чрез символичен протест. Днес екипите в цялата страна работят с книжни лентички, на които пише „Не” на насилието”. Както е известно, по закон нямаме право на ефективен протест. От друга страна никой колега не би лишил пациент от помощ. Само като пример ще посоча поведението на д-р Красимир Йорданов в нощта на инцидента - бит и душен, но въпреки всичко е оказал помощ и е закарал пострадалата в токсикологията. Така биха постъпили всички колеги в страната.

Чух за случая в Сливен, при който има осъдени за посегателство над екип на Спешна помощ. Но ще припомня, че нападателите на екипа на д-р Йорданов вчера са били освободени от съда поради липса на достатъчно доказателства за вина. Питам аз представителите на правосъдната ни система какво трябваше да се случи – да удушат колегата, да убият медицинската сестра или да съсипят линейката? Счупено стъкло, тормоз и побой над лекар, медицинска сестра и шофьор не са ли достатъчни доказателства, за да бъдат осъдени извършителите? Ще се отърват само с няколко часа в ареста, а ние трябва да продължим да работим в този ужас.

Днес изпратихме до парламента и до МЗ нашето искане за незабавно приемане на второ четене с текста, с който се инкриминира посегателството срещу лекари.


Коментари