Публикация

Картофите - най-евтиният и полезен зеленчук

Картоф със средна големина осигурява половин дневна норма от витамин С.


Картофите са най-евтиният разпространен зеленчук, пълноценен източник на четири ключови за здравето съставки: калий, магнезий, фибри и витамин С.

До този извод са стигнали специалисти от университета на щата Вашингтон, извършили изследване по поръчка на Националната програма за училищни обеди, което разглежда съотношението на цени и степен на полезност на зеленчуците.

Авторите на проучването са разделили на пет групи 98 вида от най-употребяваните в храната зеленчуци - тъмнозелени, червено-оранжеви, нишестени, бобови и т.н. Те са извършили оценка на хранителните качества и съдържанието на микроелементи на зеленчуците във всяка група. След това, в съответствие с препоръчителните дневни норми на потребление, е бил съставен „индекс на ценовата достъпност”, основан на средните общонационални цени в САЩ.

В резултат се оказало, че макар тъмнозелените зеленчуци да съдържат най-много полезни вещества, тези от нишестената група, на първо място картофите, са с най-добро съотношение на цена-качество по 4 основни показателя - калий, магнезий, фибри и витамин С.

Така например картофът със средна големина (150 грама) съдържа повече калий, отколкото бананът, и осигурява половин дневна норма от витамин С, но в него няма вредни субстанции като мазнини или холестерин.

„Получените резултати дават възможност да бъдат ориентирани семействата, които се опитват да съвместят икономиите с правилното хранене. Те са полезни и при разработката на училищни менюта”, отбелязва ръководителят на изследването Адам Древновски, цитиран от БТА.


Коментари