Публикация

УМБАЛ „Александровска”: Да се защити безусловно животът и здравето на лекарите

Болницата с протестна декларация заради побоя над медици в София.


Медицинският съвет на университетската болница „Александровска” в София категорично осъжда всеки акт на насилие и агресия срещу работещите в сферата на здравеопазването. Недопустимо е да се оказва насилие върху хората, които денонощно спасяват човешки животи и се грижат за здравето на всички български граждани. Ние, хората в бели престилки, сме онзи гарант за бъдещето на българското общество, без който общественият баланс е невъзможен.

Това се посочва в протестна декларация на лечебното заведение по повод нападението над екип от „Спешна помощ” в София.

От болницата призовават за незабавното предприемане на законодателни промени, гарантиращи сигурност на медицинските работници по време на изпълнението на лекарските им задължения.

„Животът и здравето на българските медици трябва да бъде защитен безусловно. Уверени сме, че инкриминирането на посегателството или нанасянето на телесна повреда на служители на „Спешна помощ” и всички медицински екипи ще окаже нужното влияние върху обществото и ще доведе до изчезването на тази порочна практика.

Настояваме насилниците, нападнали колегите от екипа на „Спешна помощ” - София, да получат адекватни наказания за престъпните си деяния. Призоваваме всички правоохранителни и правораздавателни институции в Република България да гарантират справедливостта. Ние, българските лекари, специалистите по здравни грижи и санитари, имаме право да работим при нормалния условия, без да се притесняваме за сигурността и живота си. Време е да получим това си право, за да продължим да се грижим безусловно за здравето на българските граждани, което е и нашето призвание”, изтъкват лекарите от университетската болница.


Коментари