Учени откриха защо децата са мързеливи
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Учени откриха защо децата са мързеливи

Учени откриха защо децата са мързеливи

Оказало се, че физическата активност на децата значително спада към 9-ата им година.

Британски учени съветват родителите да не се сърдят на  децата си, че са мързеливи, тъй като те съхраняват енергията си, която им е нужна за растежа, пише в. „Дейли мейл”.

Eкипът на Брад Меткалф от университета в Ексетър изследвал 300 британски деца на възраст от 5 до 15 години. Специалистите събрали информация и чрез уреди за движение, които били прикрепени към талията на момчетата и момичетата веднъж годишно.

Проучването установило, че физическата активност на децата значително спада към 9-ата им година, като тя е по-силно изразена при момичетата, започващи да навлизат в пубертета. Децата избягвали физическите упражнения както в училище, така и вкъщи. Същото важало и в дните, когато не ходели на училище и би трябвало да имат повече енергия.

„Децата в пубертета са по-малко активни не защото са мързеливи, а защото съхраняват енергията си за растеж и за натрупване на мускулна маса, твърди Брад Меткалф, цитиран от БТА. В случая при момичетата „спестената енергия” им е нужна и за да се подготвят телата им за бъдещи бременности”.

Откритието на британските специалисти обяснява защо много често пропадат опитите да бъде повишена физическата активност на децата. Техният привиден „мързел” е по-скоро с еволюционни корени, отколкото с психологически. От хилядолетия биологичният часовник на човека действа така, че да се съхрани повече енергия по време на пубертета и за възпроизводството на индивида.


Мнения