Публикация

БЛС: Лекарите да бъдат защитени от закон

Когато трябва да бъдат очернени лекарите, не се пестят никакви средства, но за нападение над колега, последствия няма, коментира председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов


- Като ужасяваща мога да определя случката, при която екип на „Спешна помощ” бе нападнат и малтретиран. Това е само отражение на всичко, което се случва в здравеопазването.  Не искам да коментирам докъде е стигнала държавата, след като нападат лекари. В друга европейска страна това не може да се случи.

Стана ясно, че нападателите са били освободени от ареста. Това доказва тезата, че когато трябва да бъдат очернени лекари, не се пестят никакви средства – публични арести, унижения. Когато обаче пострада колега, последствия няма. Преди няколко дни стана ясно, че за подобно провинение в Сливен вече има издадена присъда. Хубаво е, че се е намерил такъв съд, но това трябва да стане закон. Принудени сме да искаме такива мерки, защото нещата вече излизат извън контрол. Лекарите изпълняват служебните си задължения, те са част от националната сигурност и следва да бъдат защитени.

Ще дадем необходимото технологично време на парламента, за да приеме поправката в закона. Надяваме се дотогава да не ставаме свидетели на подобни срамни инциденти. Но аз бих призовал и към по-сериозна обществена реакция, защото не може да се гледа безучастно. Няма незасегнати от този случай.

Ако д-р Йорданов реши да търси някаква компенсация чрез съда или чрез други органи, Българският лекарски съюз ще окаже пълно съдействие. 


Коментари