Публикация

Стомашният дискомфорт може да е сигнал за заболяване

Интервю с д-р Алма Генова, гастроентеролог в МБАЛ „Люлин”, София.


Д-р Генова, какво означава терминът диспепсия – това заболяване ли е?

Диспепсията е симптом на редица заболявания на гастроинтестиналния тракт и може да се изразява с киселини, гадене, повръщане, уригване. Другият симптом е т.нар. горнодиспептичен синдром и той е характерен за стомашните заболявания - гастрити, гастроезофагеална рефлуксна болест, язвена болест. Споменах какви са оплакванията, към тях се добавят още парене зад гръдната кост, стомашен дискомфорт, изразяващ се в тежест след нахранване.

Горнодиспептичният синдром може да се дължи също така и на хеликобактер пилори инфекция. Тя е много разпространена в България - всеки трети човек има инфекция. Затова е необходимо скринингово изследване. При оплакванията, които изредих, е задължително да се прави тест за хеликобактер пилори.

Защо се налага този тест, опасна ли е инфекцията?

Хеликобактер пилори е една бактерия, която се поселява в стомаха и причинява тези диспептични оплаквания. Понякога наличието й е безсимптомно и затова контактните с даден болен, който е положителен за тази бактерия, също трябва да се изследват и да се лекуват. Хеликобактер пилори бе открита през 2005 година от австралийски учени, които получиха Нобелова награда - те се самозаразиха и се излекуваха с определена комбинация от лекарства, в които се включват и антибиотици, и химиотерапевтици. Тази бактерия причинява язва, гастрит, гастроезофагеална рефлуксна болест и - ако не се лекува - онкозаболявания на стомаха. Откритието вече позволява на гастроентеролозите да работят целенасочено и по терапевтичен алгоритъм, който е утвърден от гастроентерологичната асоциация и се прилага еднакво в цяла Европа.

А когато проблемът е в червата?

Тогава говорим за долнодиспептичен синдром - подуване, „разпъване” на корема, газове, болки, или като цяло - усещане за чревен дискомфорт. Той е част от много заболявания на червата - синдром на раздразненото черво (много често срещан, особено при жените), колит - катарален, спастичен, - може да е причина за язвен колит и т.н. Освен това долнодиспептичният синдром може да се срещне и при възпалителни заболявания на червата като улцерозен колит, при болестта на Крон, но най-често се наблюдава синдромът на раздразненото черво, катаралният колит.

Може ли например само едно от изброените неприятни усещания да е симптом на заболяване?

Може да има непълно наличие на всички признаци, които споменах. Примерно само чувство за подуване на корема и газове или пък само газове. Ако пък е само горнодиспептичен синдром – оплакванията може да са тежест, парене или само парене зад гръдната кост, или само уригване, или пък болка в горната част на корема... Гастроентерологът ще прецени и ще реши какво да се предприеме. Прави се изследване на дебелото черво, гастроскопия, за да се изясни  състоянието.

Колко дълго човек може да смята, че смущаващите симптоми са преходни – понеже от немарливост обикновено закъсняваме да се обърнем към лекар?

В рамките на седмица може да се допусне, че дискомфортът е примерно заради някаква лоша храна или неразположение. Но ако след този срок оплакванията не преминат, трябва да се потърси специалист гастроентеролог.

Междувременно с какво може да се контрират неприятните усещания, които впрочем в някаква степен всеки е изпитвал?

При газове е добър билковият препарат „Комфортекс”, също така и спазмолитик, за да се регулират спазмите в стомашно-чревния тракт, средство срещу киселините. Но специалистът трябва да прецени кой точно препарат да се препоръча на дадения пациент - в зависимост от придружаващите заболявания. Защото примерно при глаукома не е подходящо да се приемат  определени видове спазмолитици.

Нарушенията в сърдечния ритъм също трябва да се имат предвид и да се подходи индивидуално. „Комфортекс” се предписва широко в нашата практика, защото е подходящ не само при диспептични оплаквания, но се прилага и преди ехографско или друго образно изследване, при което газовете може да затруднят видимостта. Той е ензимен препарат, може да се взима много дълго време без привикване, без странични действия, заедно с други лекарства. Пациентите се повлияват добре – и то не само при раздразнено черво, колит и други подобни състояния, но и при дискомфорт, предизвикан от преяждане.

За контакт с д-р Генова: 0888 936421


Коментари