Публикация

Бургаската болница ще има хеликоптерна площадка

Така ще се съкрати времето за транспортиране на пострадали от труднодостъпни райони до болницата.


Бургаската болница подготвя хеликоптерна площадка. Тя ще се намира в източната част до спортния комплекс и ще дава възможност за комуникация с Шоковата зала и всички спешни звена на лечебното заведение. 

Теренът е в непосредствена близост до новото Инфекциозно отделение и е запустял, но скоро мястото ще бъде облагородено, а подстъпът до Спешното отделение асфалтиран от Община Бургас, съобщиха от лечебното заведение.

Вчера представители на авиокомпания „Хели Ер  - САУ”, която ще достави санитарния хеликоптер, са се срещнали с кмета на Бургас Димитър Николов, и представители на общината и на болницата. Проектът първоначално ще се изпълнява от авиокомпанията, а след изграждането на хеликоптерната площадка във финансирането ще участва Община Бургас.

Хеликоптерът ще съкрати времето за транспортиране на пострадали от труднодостъпни райони до болницата или от нея до други точки в страната. Радиусът, който машината може да покрие за 30 минути, е 120 км. Транспортирането на болните от площадката до хирургическия корпус на болницата ще става за не повече от две минути.

Обсъжда се възможността хеликоптерът да се използва през активния летен сезон. Машината може да се използва както за транспортиране на пациенти, така и да работи с телефон 112 и да помага на Пътната полиция при контрола на трафика. Също да търси хора, изчезнали в морето.

Хеликоптерът „Агуста А109К2” е нов и е оборудван с медицинска апаратура за спешна медицинска помощ от най-висок клас. За още по-голяма ефективност той ще може да превозва по двама пациенти на един курс, защото в него ще бъдат монтирани две носилки.


Коментари