Публикация

От кафето може да се напълнява

Прекомерната консумация може да доведе и до сериозни здравословни проблеми.


Хората, които пият много кафе, са застрашени от напълняване и други здравословни проблеми, дори и кафето да е без кофеин, съобщи в. „Дейли телеграф”.

Заплахата важи преди всичко за хората, които пият по пет или повече чаши кафе на ден, тъй като това може да доведе до увеличаване на количеството тлъстини, натрупвани в областта на корема.

Дори и умереният прием от ароматната напитка също може да повиши риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Предишни изследвания показаха, че кафето може да намали опасността от инсулт и някои видове рак. В тази връзка австралийски учени се опитали да анализират как полезните съставки в ароматната напитка подобряват сърдечносъдовата дейност.

До момента се смяташе, че едно от тези съединения - хлорогенната киселина, е полезно, и намалява опасността от диабет, сваля кръвното налягане и дори помага за отслабване.

Австралийското изследване обаче доказа точно обратното при дози, еквивалентни на пет до шест чаши кафе дневно. В опитите с мишки се установило, че еквивалентната доза на хлорогенна киселина се отразява на обработването на мазнините в черния дроб и причинява ненормалното им задържане в клетките. При затлъстелите мишки е забелязана и тенденция за по-висока глюкозна непоносимост и увеличена инсулинова резистентност..

Умерената консумация на кафе до три-четири чаши дневно обаче намалява риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, каза проф. Ванс Матюс от Западноавстралийския институт за медицински изследвания, цитиран от БТА.


Коментари