Публикация

Поне 600 онкоболни остават без лъчелечение всяка година

Облъчването води до ремисия за 5 г. и може да спести 400 000 лв. на касата за 12 месеца


Пациенти с тумори на хипофизата нямат достъп до адекватно лечение, съобщи председателят на Асоциация „Хипофиза” Ваня Добрева. Става дума за болни, нуждаещи се от високоспециализирано лъчелечение и радиохирургия, при които операцията е невъзможна или неуспешна и не се влияят от лекарства. По думите на Добрева, въпреки наличието на апаратура, към момента нито една клиника у нас не предлага подходящото лъчелечение, защото клиничната пътека е недофинансирана и болниците не работят по нея, за да не трупат дългове.

По официални данни в момента у нас от доброкачествени заболявания на хипофизата страдат около 3500 души. От тях 750 са с акромегалия, 1500 – с пролактином, 950 – с хормоносекретиращи тумори и още около 300 са с болест на Кушинг. „Около 20% от тези хора подлежат на високотехнологично прицелно лъчелечение или радиохурургия, които обаче на практика са им отказани. Така се оказва, че вратите на нашите болници са затворени за около 600 души. Отделно всяка година се диагностицират нови 30-40 пациенти. Затова заведохме дело пред Комисията за защита от дискриминация, но то бе отложено за по-късна дата”, посочи Добрева.

Сега пациентите у нас се облъчват по остарели технологии, които са неефективни и с тежки странични ефекти. Затова те търсят качествено лъчелечение извън в чужбина, за което плащат сами. Според Добрева досега нито един от тях не е получил разрешение от НЗОК или Комисията за лечение в чужбина. „Поддържащото медикаментозно лечение на болните при невъзможна или неуспешна стандартна хирургична операция струва между 6000 и 10 000 лв. на месец и е доживот. Сумата за два месеца е равна на лечение с кибернож. В същото време лъчетерапия или радиохирургия може да се постигне пълна ремисия до 5 г., а това ще спести на НЗОК около 400 000 лв. годишно”, пресметна председателят на пациентската организация.  Според нея проблемът е още по-остър при  другите онкоболни, които са директно обречени на смърт. 

Според шефа на гилдията на лъчетерапевтите в България проф. Татяна Хаджиева лъчелечението е 5 пъти по-евтино от операцията и 12 пъти по-евтино от лекарственото лечение. Всяка година лъчетерапия у нас получават между 14 и 15 000 пациенти, а нуждаещите се реално са  много повече, изтъкна д-р Румен Лазаров, началник на отделение по лъчетерапия в болница „Токуда”.

По данни за Европа приблизително 30-35% от болните се нуждаят от високотехнологично прицелно лъчелечение, включително  от гаманож и кибернож. Това означава, че с новите технологии могат да се лекуват с успех поне 5000 души годишно у нас, поясниха специалистите.

Коментари