Публикация

Канелата намалява риска от алцхаймер

Подправката помага и да се намали захарта при диабетиците.


Американски учени от Калифорнийския университет установиха, че съединения в канелата намаляват риска от болестта на Алцхаймер.

Ароматната подправка е използвана в медицината още от древни времена – в Древен Египет и Древна Гърция. Споменава се и в Еврейската Библия Танах. В наши дни е доказано, че определена доза канела помага да се намали захарта при диабетици, да се ограничи възпаление. Канелата е отлично средство и в борбата с бактерии. А още тя е силен антиоксидант, който намалява риска от болестта на алцхаймер.

Сътрудници на Калифорнийския университет са установили, че съединения в канелата - канеленият алдехид и епикатехинът - забавят процеса на натрупване на вредния тау протеин в мозъка, свързан с болестта на Алцхаймер, предаде БТА.

Учените предупреждават, че изследванията са все още в начален стадий, затова е рано да се дават препоръки и да се правят изводи.

Неотдавна учени от университета на Флорида препоръчваха да се пият по три чашки кафе на ден, за да се пребори болестта на Алцхаймер.


Коментари