НС прие на първо четене промени за закрила на медицинските специалисти
30.05.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
НС прие на първо четене промени за закрила на медицинските специалисти

НС прие на първо четене промени за закрила на медицинските специалисти

Посегателството на медиците се приравнява с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател.

Парламентът прие единодушно на първо четене четири законопроекта - на всяка от парламентарните групи, за промени в Наказателния кодекс, с които се предвиждат по-големи наказания за нападения над медицински специалисти.

С измененията посегателството на медиците се приравнява с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и други длъжностни лица, което според кодекса се наказва с лишаване от свобода.

Новият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева призова МВР и правораздавателните органи да извършат нужните промени в тяхната работа, което да доведе до резултат в най-кратък срок.

„Безспорно е, че трябва да има справедливост и правосъдие не само за българските лекари и медицински специалисти, но и за всеки български гражданин. Не можем да позволим нападенията над лекари да продължават”, заяви д-р Андреева по време на дебатите.

Тя отбеляза, че промените в НК ще спомогнат за повече спокойствие в работата на лекарите и медицинските лица. „Точно по тази причина призовавам окончателните промени в защита на българските лекари да бъдат приети от парламента в най-кратки срокове”, обърна се към депутатите министър Андреева.

Мнения