Публикация

Контрацептивите пречат на жените да задържат партньора си

Това се дължи на потискането на тестостерона в женския организъм.


Взимането на контрацептивни хапчета прави жените по-малко конкурентни помежду си и това може да им попречи да задържат партньора, установи холандско проучване, цитирано от в. „Дейли мейл”.

Изследователски екип от холандския университет в Грьонинген проучил данните на жени, които първоначално вземали противозачатъчни хапчета, а след това ги спрели.

При двата случая доброволките на възраст между 20 и 31 години трябвало да попълнят обширни анкетни листове, които да установят вътрешнополовата им конкуренция - дали разглеждат другите дами като приятелки или врагове.

Проучването доказало, че жените на противозачатъчни хапчета стават по-малко конкурентоспособни при задържането на партньора. Те били по-малко склонни да „се борят за него”, ако той се увлече по някоя друга.

Според учените този феномен идва в резултат на потискането на тестостерона в женския организъм от страна на контрацептивите. Този хормон подклажда съперничеството и в двата пола. Това означава, че след широкото разпространение на хапчетата „антибебе” из цял свят, все повече представителки на нежния пол ще изпитват затруднения при намирането на нови сексуални партньори и при задържането на съществуващите, отбелязва БТА.


Коментари