Публикация

Най-младата пациентка с рак на маточната шийка е на 26 г., туморът е открит по време на бременността

Предпазващият ефект на имунизацията и с двете ваксини за РМШ е много по-широк, организмът изработва антитела, които имат кръстосан ефект. Покриват не само щамовете 16 и 18, а и останалите високорискови серотипове.


Ракът на маточната шийка (РМШ) е медико-социален проблем от огромно значение не само за България, но и за много други страни по света. Причината е, че е много разпространен. По данни на СЗО 15% от онкологичните заболявания при жените се падат на този вид тумори. В света всяка година се разболяват 500 000 жени. Честотата на заболеваемостта в различните страни зависи от възрастта, етноса, начина на живот, пушенето, употребата на орални контрацептиви и някои други фактори.

В България е осъществено голямо проучване за периода 1970 – 2002 г. То показва, че заболеваемостта нараства доста сериозно – от 12,7 на 10000 жени в началото до 27 на 10 000. Това е повече от двойно увеличение. Нараства и смъртността, това е друг тревожен факт. В началото на периода тя е била 3,2 на 10 000, а сега е стигнала 9,8 на 10 000 жени. Цифрите да заболеваемост и  смъртност са показател за качеството на здравната помощ. България е сред малкото страни, където смъртността се покачва. Това означава, че у нас има сериозен проблем с ранното откриване и своевременното лечение. По отношение на етиопатогенезата на предрака  и рака на РМШ категорично се доказа, че са свързани с HPV инфекцията. Вирусите се откриват в 50% до 99% от тези карциноми. В 80-85% от случаите на РМШ е отговорна HPV инфекцията. Специално серотиповете 16 и 18 се откриват в 75% от клинично доказаните случаи на РМШ.

Най-добра е първичната профилактика, при която се атакува агента, за да не се стигне изобщо до заболяване. Тя предполага мерки, които да предотвратят развитието на инфекция, затова имунизацията е прекрасно средство за първична профилактика.

Вторичната профилактика е метод, с който злокачественото заболяване може да се открие, преди ракът да се е развил. На този етап лечението е много по-евтино, ефективно и с по-малка травма за жената. Предотвратява развитието на заболяването, повишава преживяемостта. Вземането на цитонамазка може да се съчетае с HPV тест и колпоскопия. В основата на вторичната профилактика все пак е цитонамазката. В страните, където има масова вторична профилактика и се обхващат практически всички жени, откриваемостта на заболяванията, предшестващи РМШ, е много висока. В България за съжаление се наблюдава обратната пропорция. Съотношението на дисплазиите на маточната шийка и на карциноми ин ситу е 1:5 в полза на инвазивния рак. Ако то е в полза на дисплазиите, това би означавало, че профилактиката работи.

В момента у нас няма истински работеща национална профилактична програма. Прилагат се опортюнистични подходи. Когато пациентка дойде на преглед, се прави и цитонамазка. В зависимост от резултата тя бива насочвана за съответното проследяване. Това обхваща обаче твърде малък контингент и подобен подход се локализира в определени центрове, които извършват тази профилактика. В болница „Шейново” например има изграден кабинет по онкопрофилактика, където има видеоколпоскоп. Той позволява да се прави база данн с различните колпоскопски находки.  Годишно през кабинета преминават около 4000 пациенти. От тях при над 100-150 се открива предрак и те се оперират в лечебното заведение. Има и случаи с инвазивен карцином, но те са по-малко. Има и третична профилактика. При нея активно се проследяват вече лекуваните болни. Целта е да се предотвратят рецидиви или те да се хванат на много ранен етап.

Всички видове скрининг изискват посещение на жената при гинеколог. През последните години има сериозни опити за въвеждане на национална профилактична програма. Смятам, че много скоро тя ще заработи. Препоръчителният подход е жената да се прегледа при гинеколог веднъж на 12-18 месеца и да прави цитонамазка поне веднъж на 2 г. Посещенията при специалист не трябва да са много често, но и в този интервал те ще бъдат достатъчни за ранното откриване на цервикален рак. За профилактиката едно от най-важните неща е редовното посещение на гинеколог. Добре да се посещава един и същ лекар, за да проследи в динамика конкретната пациентка.

Когато ваксината срещу папилома вируси се появи за първи път в страната, интересът беше голям. След като тя влезе в здравния календар и вече е безплатна за 12-годишните момичета от есента на 2012 г., настъпи отлив. Хората са недоверчиви, че след като нещо е безплатно, то не работи добре. Това далеч не е така. Ваксината е високотехнологичен продукт. Произвежда се с методите на генното инженерство. Няма жив организъм, който се вкарва в човешкото тяло, за да е налице риск от заразяване или тежка странична реакция. Елемент от ДНК структурата на HPV, който е отговорен за образуването на антитела, се произвежда с помощта на специални гъби. След това този елемент се извлича и се влага във ваксината. Възможно е да има странични ефекти като зачервяване на прободното място, леко неразположение. Твърденията за тежки реакции и дори за смъртни случаи са абсолютно безпочвени. Необходимо е да се съобразяват стандартните изисквания при поставяне на ваксини – момичетата да бъдат здрави в момента, да нямат тежки вродени заболявания. Родителите не бива да имат никакви притеснения за самата имунизация.

Как действа ваксината? Когато пациентката вече е имунизирана, дори тя да влезе в контакт с най-онкогенните щамове 16 и 18, нейната имунна система е толкова силна, че те не могат да предизвикат заразяване. Има изчисления, че контактът с всеки партньор увеличава риска от заразяване с 20%. Ако жената е имала пет или повече партньори, тя неизбежно се е срещала с папилома вирусите. Ако тест установи това и тя не е имунизирана, не е нужно да се започва лечение на момента. В повечето случаи организмът съумява сам да се изчисти в рамките на 6-8 месеца. 

Изводите за ефективността на ваксината се базират на 10-годишни наблюдения, тъй като тя е сравнително нов препарат. Наблюденията върху ваксинираните сочат, че досега те имат траен и стабилен имунитет и не се налага реваксинация. Отсега не може да се каже дали това ще продължи още десетилетие или дори доживот.

Поставянето на ваксината трябва да стане в момент, преди момичето да е започнало полов живот. Само това гарантира, че тя ще е изградила антитела до момента, в който евентуално ще се срещне с HPV. В момента на европейския пазар са регистрирани две ваксини. Едната съдържа антигени на два от най-онкогенните щамове  16 и 18, а другата пази и от още два щама, виновни за брадавици по половите органи. Предпазващият ефект на имунизацията и с двете ваксини обаче е много по-широк, защото организмът изработва антитела, които имат кръстосан ефект. Те не са насочени само срещу щамовете 16 и 18, а покриват и останалите високорискови серотипове. Три от всеки четири случая на РМШ се свързват именно с двата щама. Поставянето на ваксина не отменя посещението на гинеколог за профилактичен преглед и цитонамазка. Имунизацията предпазва от инфекция с тези щамове и дава гаранция, че няма да се стигне до злокачествено заболяване, причинено от тях.

През последните години наблюдаваме много млади жени с РМШ. Най-младата е на 26 г., а туморът е открит по време на бременността. Наскоро имаше друг такъв подобен случай. При бременна се направи биопсия и се установи, че има карцином ин ситу. Последва конизация и бе поставен серклаж, за да се запази бебето. Изследванията показаха, че става дума за инвазивен рак и в 33-тата гестационна седмица доц. Никола Василев, началник на клиниката по онкогинекология във ВМА, извърши операцията. Бебето се роди живо и здраво и дори вече е изписано заедно с майката у дома.

Има една особеност: По време на бременност картината на РМШ се променя много драматично. Цитонамазката дава висока степен на инфекция. След раждането обаче настъпва осезаема регресия, включително и в наличието на дисплазия. Ако по време на бременността например тя е била трета степен, след това може да се върне до първа степен. Затова тактиката е да се изчака, освен в случаите, когато има инвазивен карцином. Преди 20-тата гестационна седмица се предлага операция, а при по-напреднала бременност се изчаква подходящ момент за раждане.


Коментари