Публикация

Говоренето на висок глас - най-убедително при спор

Самоувереността повдига реномето на човека сред околните.


Стеснителните хора трудно побеждават в спор, твърдят американски учени, според които самоувереността и високият глас са по-убедителни от доводите, съобщи БТА.

Самоувереността повдига реномето на човека сред околните повече от правилните разсъждения, защото хората се страхуват от несигурността. Затова политици и спортни запалянковци, които не винаги са прави, но са уверени в себе си, привличат повече последователи от аналитиците.

В изследването учени от Вашингтонския университет са използвали Туитър, за да анализират как се отразява на репутацията на професионалисти и запалянковци тяхната самоувереност и точност при прогнози на резултати от мачове по бейзбол и американски футбол.

Професионалните коментатори се оказали прави в 47 процента от случаите, а аматьорите - в 45 процента. Тези, които се мислели за много компетентни, обаче излъчвали 50 процента повече увереност и имали повече последователи в сайта.

Увереността може да увеличи последователите на професионалистите със 17 процента, а способността да прогнозират правилно резултата - само с 3,4 процента. При аматьорите моделът е сходен - 20 процента срещу 7,3 процента.


" }-->

Коментари