Публикация

Скандинавският начин на хранене понижава холестерола

Консумацията на риба, горски плодове и дивеч е полезно за сърцето.


Скандинавският начин на хранене, който залага на дивеч, риба и горски плодове, сваля холестерола и намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, съобщи в. „Дейли телеграф”, позовавайки се на финландски учени.

Проф. Мати Уситупа от университета на Източна Финландия предлага скандинавския начин на хранене като алтернатива на средиземноморската диета.

„Средиземноморската диета, каквато е традиционната храна в Южна Европа, отдавна се свързва с по-добро здраве и профилактика на сърдечносъдовите заболявания, някои видове рак и диабет тип 2. Тя обаче не е лесна за спазване в други части на западния свят, вероятно заради разлики в начина на хранене, културни различия във вкусовете и ограничен достъп до някои харни. Затова предлагаме северната диета като алтернатива на средиземноморската”, казва проф. Уситупа, цитиран от БТА.

Неговото изследване е обхванало 166 пациенти със затлъстяване от Финландия, Швеция, Дания и Исландия. Те или са се хранили както обикновено, или са преминали на северна диета при еднакви приети калории. Скандинавската диета се е състояла от горски плодове, три пъти риба седмично, местни зеленчуци и пълнозърнести продукти. Ако ядели месо, участниците избирали само пилешко и дивеч. След 24 седмици хората на скандинавска диета постигнали сваляне на лошия холестерол с четири процента и повишаване на добрия холестерол.

Изследванията за средиземноморската диета показват, че тя може да свали холестерола до девет процента. Северната диета обаче намалява и нивата на химикалите, които причиняват възпаление в кръвта. Те са свързани с появата на диабет тип 2.


Коментари