Публикация

Д-р Кирил Еленски – избран за заместник-председател на БЛС

В Боровец се провежда извънреден форум на съсловната организация.


Д-р Кирил Еленски, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), е избран за заместник-председател на съсловната организация.

Това стана по време на 57-ия извънреден събор на БЛС, който се провежда в Боровец от днес до 2 юни, съобщи лекарският съюз.

За поста е имало още двама номинирани членове на Управителния съвет на БЛС- д-р Диана Чинарска (общопрактикуващ лекар) и д-р Галинка Павлова (управител на ДКЦ V във Варна – „Св.Екатерина”).

Резултатите от първоначалното гласуване за тримата кандидати за заместник-председатели са се разпределили, без да се определи победител. За д-р Чинарска са гласували 92 делегати, за д-р Еленски – 105, за д-р Павлова – 44.  След последвал балотаж, в който са се включили 245 делегати - 132 са дали своя глас за д-р Еленски. Д-р Чинарска е била подкрепена от 99 делегати, а 14 бюлетини са се оказали невалидни.

Д-р Кирил Еленски е роден през 1958 г. в Пловдив. Завършил е Медицинския университет в Пловдив през 1985г. Има две специалности – Вътрешни болести и Обща медицина, както и магистърска степен по макроикономика  от пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. До 2000 г. работи в общинската болница в Карлово, като участъков лекар, завеждащ отделение и заместник-директор. От 2000 г. досега е собственик на амбулатория за първична медицинска помощ. През годините е  член и заместник-председател на Районната колегия на лекарския съюз в Пловдив, втори мандат е член на УС на БЛС.

„На форума присъства и новоизбраният министър на здравеопазването д-р Таня Андреева. В своето приветствие тя се обърна към всички в залата като към колеги и започна с факта, че е един  редови  лекар, който идва от болничната система и ще положи всички усилия за решаване на най-наболелите  проблеми.

Сред своите приоритети тя посочи остойностяването на медицинския труд, проблемите на спешната помощ, профилактиката, актуализацията на клиничните пътеки. Още в първия си работен ден д-р Андреева е поставила въпроса за по-висок процент от брутния вътрешен продукт за  здраве, но не се ангажира с обещание за конкретни цифри, поради все още тежкото състояние на икономиката”, отбелязва БЛС.

От залата са били зададени различни конкретни въпроси,  отправени са  и препоръки -  за ускоряване пуска на информационната система на касата, като спирачка на корупционни схеми, за премахване на практиката с освободени от такси граждани, за типа финансиране на здравната система. На въпрос дали ще се върнат отклонените във фискалния резерв  милиарди от здравни вноски, д-р Андреева е отговорила, че това няма как да стане, защото те вече са похарчени.

„Въпросът е да се разбере защо са взети тези пари, да се търси отговорност и да не се допуска повече да се случва”, е допълнила тя.

„Стана ясно, че вече се работи за възстановяване дейността на болницата в Девин, както и намерението на министър Андреева да запази избора на екип като принцип на дофинансиране”, допълва БЛС.


Коментари