Публикация

Учени използваха оцет за откриване на цервикален рак

Методът може да спаси живота на много жени в страни с ниски доходи.


Проста и евтина технология за откриване на рак на маточната шийка с помощта на оцет може да спаси живота на хиляди жени в бедните страни, сочат резултатите от широкомащабно изследване в Индия, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

15-годишното изследване обхванало 150 000 индийки на възраст между 35 и 64 години, които през две години били тествани. Резултатите показаха, че в резултат на тестовете смъртността е намаляла с 31 на сто, заявиха авторите на изследването пред участниците в годишната конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

Учените са на мнение, че всяка година тестът може да спаси живота на 22 000 жени в Индия и на 73 000 жени в други страни с ниски доходи, където ракът на маточната шийка е една от главните причини за смъртност сред жените. В тези страни достъпът до цитонамазки е ограничен или въобще не съществува. Тестваният в Индия метод обаче е достъпен за всички, тъй като се използват оцет, компреси и халогенна лампа.

Надяваме се, че получените резултати ще имат голямо значение за своевременно откриване на заболяванията от рак на маточната шийка в Индия и другаде по света, заяви ръководителят на изследването експертът по превантивна онкология д-р Сурендра Шастри от мемориалната болница Тата в Мумбай, цитиран от БТА.


Коментари