Публикация

От печата: Доплащаме за доктор, но по тарифа

Кардиоболници чакат 2 млн. от касата.


Различни трикове за взимане на пари от пациентите прилагат болниците у нас в момента. Причината е, че здравната каса не заплаща реално похарчените от тях пари за лечението на пациентите. Затова клиниките са принудени да търсят различни начини да вържат бюджетите си, отбелязва в днешния си брой в. „Стандарт” и допълва: „Краят на плащането под масата може би скоро ще дойде”.

„Здравният министър д-р Таня Андреева заяви, че трябва да се смени моделът за финансиране на системата, тъй като този не дава добри резултати. Пред Българския лекарски съюз тя съобщи, че ще запази избора на екип и лекар, за да имат докторите възможност за допълнителни доходи”, пише всекидневникът.

Експерти коментират, че ако здравният министър намери начин реално да се остойностят и медицинските дейности и да влязат парите в системата, то със сигурност няма да се налага на пациентите да плащат под масата.

Според тях обаче в момента услугите не се заплащат адекватно от здравната каса и това принуждава болниците да търсят различни трикове за пациентите, с които да покриват разходите си.

От друг материал на „Стандарт” става ясно, че болниците на Българския кардиологичен институт (БКИ) искат от касата 2,2 млн. лв.

„Искът е за 2011 г. заради ограничението, което тогава се въведе в стандарта по кардиология на ден да се лекуват по осем пациенти с ангиограф. Лимитът беше приет от водещите специалисти в страната и съобразен със световните норми. Причината за неговото слагане бяха злоупотреби на болници, които преглеждаха и лекуваха здрави хора. Болниците на БКИ обаче атакуваха стандарта в съда и спечелиха делото. Затова сега искат извънсъдебно обезщетение за дейността си тогава от 1,8 млн. лв. и 399 хил. лв. за съдебни разноски. Касата още не е взела решение какво ще прави”, уточнява вестникът.


Коментари