Публикация

Всяко четвърто дете опитва цигара, преди да навърши 10

32% от българските момичета между 13 и 15 години пушат редовно.


България е на второ място в ЕС по брой изпушени цигари на глава от населението - 2 822 средно годишно. Това показва класация на „Уолстрийт джърнъл”, съставена на базата на данни на Американското дружество по ракови заболявания и Световната белодробна фондация. Повече цигари от нас пушат само гърците, които са европейските първенци във вредния навик. Страната ни заема пето място в тази класация по численост на пушачите за 2012 година. Според цифрите 38,8% от пълнолетните българи пушат - 50,3% от мъжете и 28,2% от жените. Четвърти в негативната класация сме по употреба на тютюневи изделия сред младите момичета между 13 и 15 години, сочи още „Уолстрийт джърнъл”.

Не по-малко тревожни са резултатите от „Глобално проучване на тютюнопушенето при младите хора”, проведено поетапно от 2002 до 2008 година в 148 страни – членки на СЗО, включително България. В него участват над 2 милиона ученици от 11 хиляди училища. То показва, че през 2008г. повече от половината ученици (58,8%) са експериментирали с цигари. Броят на момичетата превишава този на момчетата, особено в София. Броят на учениците, опитвали да пушат, нараства от 47,2% при 13- годишните, до 66,3% при 15-годишните. Над 25% от децата са опитвали първата си цигара, преди да навършат 10 години. В групата на непушачите почти всеки трети (31,2%) съобщава, че е склонен да пропуши през следващата година. Около половината от децата-пушачи изразяват желание да откажат цигарите (49,1%). Опитите за отказване при 57,8 % от тях обаче са неуспешни. 

На пасивно тютюнопушене в дома си са изложени 63,9% от учениците, а на обществени места - 70,1% от анкетираните. Над 2/3 от децата живеят с родители-пушачи като най-често в семейството пушат и двамата родители. 82,2% от децата-пушачи са от семейства, в които родителите пушат. 3 от 10 деца споделят, че почти всички техни близки приятели пушат. Независимо от забраната за продажба на цигари на деца до 18 години, преобладаващата част от настоящите пушачи твърдят, че се снабдяват безпроблемно с цигари от търговската мрежа. В 67,9% от случаите продавачите не са искали от тях да удостоверят възрастта си.

Според специалистите от Българското Дружество по Белодробни Болести ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Шансът за отказване от цигарите при възрастен пушач е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване. Затова пулмолозите предупреждават, че либерализация на  забраната за тютюнопушене на обществени места ще насърчи употребата на цигари сред младите хора. А това ще доведе до увеличаване на болести като: белодробен рак, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, исхемична болест на сърцето и рак с други локализации.

 

Коментари