Публикация

Лекарство дава обещаващи резултати в борбата с меланома

Mедикамент е разработен, за да за да унищожи протеина PD-1.


Експериментална имунотерапия, разработена от американската фармацевтична лаборатория „Мерк”, позволява да се намалят с 38 на сто раковите образувания у пациенти, засегнати от меланома в напреднал стадий.

Това сочат резултатите от клинично изследване, цитирани от „Ройтерс” и „Франс прес”.

Новото противораково лекарство, наречено ламбролизумаб, е антитяло, разработено, за да унищожи протеина PD-1, който позволява на някои туморни образувания да се отскубнат от атаките на имунната система. Лекарството е тествано срещу няколко вида рак, сред които меланома и белодробен рак, поясниха от „Мерк”.

Резултатите от изследването са представени пред участниците в годишната конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго. Окуражени сме от получените резултати, увериха от лабораторията.

Изследването, извършено между декември 2011 г. и септември 2012 г., е обхванало 135 пациенти, засегнати от меланома в напреднал стадий. Резултатите показали, че е налице намаляване на раковите образувания със средно 38 на сто. Най-голямото свиване бе 52 на сто, отбелязаха учените. Умората е сред най-често срещаните странични ефекти.

С помощта на ламбролизумаб „Мерк” се надява да влезе в конкуренция с лабораторията „Бристол-Майърс”, която също извършва клинични изследвания с ново антитяло. То е кръстено ниволумаб и стимулира имунната система срещу меланома в напреднал стадий и други видове рак, посочва БТА.

От „Бристол-Майърс” представиха резултатите от клиничното си изследване с ниволумаб пред участниците в конференцията в Чикаго. Изследването обхванало 107 пациенти, засегнати от меланома в напредна стадий. Състоянието им се влошавало въпреки приложените им стандартни терапии. Новото антитяло, което стимулира имунната система, позволило раковите образувания да се свият с 30 на сто у 31 процента от участниците.


Коментари