Публикация

Новаторско лечение може да облекчи инсулинозависимия диабет

Процесът използва стволови клетки за защита и възстановяване на бета-клетките.


Милиони хора по света могат да бъдат спасени от бремето на живот с диабет благодарение на нова техника за препрограмиране на дефектни инсулинови клетки, пише в. „Дейли експрес”.

Новаторското лечение, разработено от компания „Бьорингер Ингелхайм”, ще отложи или намали драстично необходимостта от инсулиновите инжекции за диабетици.

Сложният процес ще неутрализира тежкото бреме, което изобилстващите от захар храни стоварват върху тялото, спасявайки човешки животи и намалявайки риска от ампутации и ослепяване.

Специалистите от „Бьорингер Ингелхайм” вече извършват изпитания, в които клетъчни структури се препрограмират, за да се промени инсулиновата зависимост. Ранните резултати за подсилване на бета-клетките в панкреаса, които секретират инсулин, за да контролират високите нива на глюкоза в кръвта, са обещаващи.

Процесът използва стволови клетки за защита и възстановяване на бета-клетките, увредени от прекомерната консумация на изобилстващи от захар храни.

Епидемията от затлъстяване води до съществено увеличаване на броя на хората, чиито тела не са в състояние да произвеждат инсулин. Без здравословни промени в начина на живот органите и кръвообращението се увреждат. В резултат на това се увеличаварискът от сърдечна и бъбречна недостатъчност, и ампутации.

„Новият подход може да се окаже начинът за справяне с диабета, ако се комбинира с ранна диагностика и лечение”, обясняват изследователите, цитирани от БТА.


Коментари