Публикация

Съдът отмени постановление на МС за обеми и цени на медицински дейности

БЛС обжалва постановлението веднага след приемането му.


Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, чрез което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от здравната каса.

Това съобщи Българският лекарски съюз (БЛС).

Съсловната организация обжалва постановлението веднага след приемането му на 10 януари тази година, излагайки редица доводи за неговата незаконосъобразност.

Съюзът реагира срещу нарушаването на процедурата за публично оповестяване на проекта за постановление, което води до задкулисно определяне на цените и обемите на медицинската помощ. Те бяха договорени с БЛС по време на предварителните преговори за Националния рамков договор за 2013 г., но впоследствие бяха игнорирани и касата сама наложи параметрите на медицинската помощ.

„Това доведе до широко недоволство сред съсловието, тъй като на практика не беше променена стойността на редица медицински услуги. Бяха засегнати пряко и здравноосигурените лица, тъй като недофинансирането на системата води до намаляване на качеството на медицинската помощ”, изтъква лекарският съюз.


Коментари