Публикация

Феромон в потта помага на мъжете да работят по-добре заедно

Същият химикал увеличава привлекателността на мъжете за жените.


Феромон, произвеждан когато мъжете се потят, увеличава готовността им да работят заедно, съобщи в. „Дейли мейл”, позовавайки се на финландски учени.

Екип от университета на Турку доказа за пръв път, че мъжете реагират на феромон в потта им и той повишава желанието им да предприемат съвместни действия.

Известно е, че същият химикал - андростадиенон, увеличава привлекателността на мъжете за жените. Ефектът му върху мъжете може да обясни постиженията им в отборните игри, бойните им подвизи и дори ролята им в изграждането на цивилизовани общества.

Лидерите работят с по-голямо желание с мъже с висок и нисък статут, защото е в техен интерес да поддържат структурата на обществото. Мъжете с ниско положение обаче по-често търсят начин да спечелят някакво предимство за чужда сметка, вероятно защото искат да се придвижат нагоре.

Финландските учени установили ефекта на андростадиенона върху мъжете в експерименти сред играещи на компютърни игри. Резултатите им показват, че мъжете, вдишали феромона, са по-склонни да играят заедно с други, за да постигнат повече.

„Доколкото ни е известно, това е първото изследване, което показва, че андростадиенонът въздейства пряко върху поведението на мъжете”, каза д-р Паво Хуовиала от екипа, цитиран от БТА.

Феромонът е свързан с производството на тестостерон и като такъв показва колко доминантен може да е мъжът в своята социална група. Той е като „химически еквивалент на паунската опашка”, обясняват учените.

Най-добре си сътрудничат мъжете с висок тестостерон, които са най-доминантни. Причината вероятно е в интереса им да поддържат установения ред. По-малко доминантните мъже обаче са по-склонни да работят само за себе си, а не в интерес на групата, вероятно за да се самоизтъкнат над някого с подобен ранг.

Досега се смяташе, че подобна информация помага на жените да си избират партньор. За мъжете тя също е важна, защото чрез нея могат да бъдат избегнати конфликтите и да се подобри съвместната работа.


Коментари