Публикация

Пламен Цеков: Решението на ВАС няма да промени дейността на касата

БЛС го нападнал, защото отказал участие му в управлението на касата


Решението на ВАС за отмяна на Постановление 5 на МС от 10 януари 2013 г. за лимите на медицинска помощ по диагнози няма да промени дейността на касата. Това заяви управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков пред Нова телевизия вчера. Имало вероятност да се повтори процедурата, но това щяло да стане ясно, след като се видят мотивите. Това според него не криело никакъв риск  за финансовата стабилност и разплащанията в системата.

Той категорично отхвърли обвиненията на БЛС към него в липса на професионализъм и исканията за оставката му като несъстоятелни.

„Странно е хора, които никога не са управлявали, да казват, че не разбирам от управление”, каза Цеков и подчерта, че от 15 г. се занимава със здравен мениджмънт, а тази дейност се подчинява на общи правила, които трябва да се спазват.

Според него здравната каса не прилагала маневри с направленията, защото те са регулирани с ясни нормативни стандарти. Ефектът от този механизъм по отношение на разпределението на ресурсите вече била доказан.

„Противопоставих се идеята Българският лекарски съюз да влезе в оперативното управление НЗОК и мисля, че оттук донякъде тръгна конфликът ми с него.” във връзка с исканията на БЛС за оставката му. Според него съсловната организация имала сериозни вътрешни проблеми, които вече излизали наяве.

Коментари