Публикация

Вегетарианците са по-здрави и живеят по-дълго

Ползата от изключването на месото от менюто е по-голяма за мъжете.


Вегетарианците са по-здрави и живеят по-дълго

Ползата от изключването на месото от менюто е по-голяма за мъжете.

Вегетарианската диета може да се окаже ключът към по-дълъг и здравословен живот, съобщават Ройтерс и британски издания, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Експертите твърдят, че изваждането на месото от всекидневното меню може да се окаже всичко, което е необходимо за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и ранна смърт.

Предишно проучване показва, че за хората, които наблягат основно на плодове и зеленчуци, рискът от смърт от болест на сърцето или по друга причина в последвал период е по-малък, отколкото за любителите на месо.

Авторите на настоящото изследване от университета „Лома Линда” в Калифорния са анализирали данни за над 70 000 души. Специалистите са установили, че за онези от тях, които са се въздържали от консумацията на месо, ползите за здравето и

дълголетието са били най-големи.

Като цяло за изследваните вегетарианци рискът от смърт в последвал 6-годишен период е бил с 12 процента по-малък, отколкото за любителите на месо.

Специалистите са отчели следните тенденции във вегетарианската група - индивидите са по-възрастни и по-високо образовани и е по-вероятно да са семейни, да употребяват по-малко алкохол, да пушат по-малко, да тренират повече и да са по-слаби.

В последвал близо 6-годишен период са регистрирани 2570 смъртни случая.

Като цяло процентът е бил 6 смъртни случая на 1000 души годишно. За вегетарианците обаче рискът от смърт за последвалия период е бил с 12 процента по-нисък.

Авторите на проучването са установили още, че ползата от вегетарианската диета е по-голяма за мъжете, посочва БТА.

Отдавна е известно, че прекомерната консумация на преработено месо повишава риска от развитието на рак. Предишни изследвания са показали, че за вегетарианците опасността от злокачествени заболявания е по-ниска, а от сърдечносъдови

болести - съществено по-ниска. Други проучвания сочат, че изобилието от плодове и зеленчуци в менюто понижава холестерола.


Коментари