Публикация

Французин получи първите движещи се пръсти-протеза

Младият мъж пострадал при инцидент.


22-годишният Флориан Лопес, който загубил три пръста на лявата си ръка при инцидент, отново може да я ползва, за да държи вилица или да отвори буркан, след като в края на май получи частична протеза, съставена от три подвижни изкуствени пръста.

Това съобщи Франс прес, като уточнява, че това е първият подобен случай в страната.

Досега единствено хора, на които е ампутирана цяла ръка, са можели да получат протеза. Пациентите, които не са загубили всички пръсти на ръката си, са получавали само „естетични” заместители.

С помощта на електроди, свързани с мускули на ръката от лакътя надолу, Флориан вече може да свива пръстите на протезата си, произведена от шотландската фирма Touch Bionics.

В специализирания център в Кубер в района на Париж той отново привиква да извършва простички неща от ежедневието. С няколко движения Флориан сваля протезата си и я включва в електрическата мрежа, за да се презареди батерията й, или слага черната силиконова ръкавица, която скрива трите изкуствени пръста на протезата му. Днес мечтая да срежа месото както трябва и да си сипя чаша вода, заяви младият мъж, цитиран от БТА.

Той се занимавал с поддръжката на зелени площи в Мелен близо до Париж през 2011 г., когато косачка отрязала три пръста на ръката му. Сега Флориан се надява един ден да се върне към едновремешната си работа.


Коментари