Публикация

Употребата на слънцезащитните продукти забавя стареенето на кожата

Фотостареенето настъпва след продължително излагане на ултравиолетова радиация.


Всекидневната употреба на слънцезащитни продукти предпазва кожата от стареене, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.

Ползата от слънцезащитни продукти срещу изгаряне и за намаляване на риска от кожен рак е известна отдавна. Как тези продукти влияят върху кожата и процесите на стареенето й обаче не е достатъчно добре изследвано.

Настоящото проучване на специалисти от Института за медицински изследвания в Куинсланд подкрепя двете основни препоръки на повечето дерматолози към техните пациенти - да не пушат и да използват редовно слънцезащитни продукти, за да избегнат фотостареенето.

За целите на изследването си австралийските специалисти са анализирали данни за 903 души под 55-годишна възраст, наблюдавани 4 години. Част от изследваните лица са прилагали продукт със слънцезащитен фактор минимум 15 всяка сутрин върху лицето, шията и ръцете и са повтаряли процедурата при необходимост. Останалите са използвали слънцезащитен продукт по своя преценка.

В групата, прибягвала до всекидневна употреба на слънцезащитен продукт, е отчетена с 24 процента по-слаба вероятност от стареене на кожата в сравнение с останалите.

Добавките на бета-каротин, давани на част от изследваните лица, не е осигурил защитен ефект срещу кожно стареене, отбелязва БТА.

Фотостареенето настъпва след продължително излагане на ултравиолетова радиация, която прониква в кожата и причинява разрушаване на колагена и ДНК мутации, припомнят експертите.


Коментари