Публикация

Високите токчета – красиви, но вредни за здравето

Обувките на високи токове увеличават риска от сериозни медицински проблеми.


При вида на привлекателна дама на високи токчета челюстта на мъжа неминуемо увисва. Загрижените за зашеметяващата си външност жени обаче не винаги осъзнават, че високите токчета-трепач съвсем заслужено и в буквален смисъл носят това наименование, пише в. „Дейли експрес”.

Експертите предупреждават, че обувките на високи токове увеличават риска от сериозни медицински проблеми, сред които артрит, мускулни травми и прищипани нерви.

Авторите на настоящото проучване от Колежа по подология (подиатрия, хироподия) са установили, че само час и шест минути ходене на високи токчета са достатъчни, за да започнат жените да изпитват болка. При една пета от дамите това се случва още на десетата минута.

Проучването разкрива още, че 50 процента от представителките на нежни пол са страдали от проблеми с краката, след като са пренебрегнали заплахата, която представляват високите токчета.

Една трета от жените признават, че са носили неудобни обувки, защото с тях са изглеждали добре. На близо 40 процента от дамите им се е случвало да ходят боси, защото повече не са издържали върху високите токчета.

Внушителните 90 процента от жените са получавали пришки, напукани пети, мазоли и враснали нокти от носенето на обувки с високи токчета.

„Дамите, които залагат на този тип обувки, трябва да са наясно, че в името на модата подлагат здравето си на сериозен риск. Убийствените високи токчета са задължителни аксесоар на облеклото „за впечатление”. Колкото по-високи са токчетата обаче, толкова повече се променя наклонът на тялото. Това е вредно за таза и може да причини притискане на гръбнака.

Несвойственото за краката положение върху високи токчета причинява различни болки и може да доведе до износване на ставите и меките тъкани, и в крайна сметка до развитието на артрит”, обяснява Майк О'Нийл от изследователския екип, цитиран от БТА.


Коментари