Публикация

66-годишен мъж се оказа жена

Той страдал от рядко заболяване...


66-годишен жител на Хонконг, който без да знае бил засегнат от рядко генетично заболяване, установил, че е жена по време на рутинен медицински преглед заради появила се по тялото му подутина, съобщи Франс прес.

Лекарите установили, че усещането за подут корем се дължало на голяма киста на яйчниците на пациента, който имал външни мъжки атрибути, като малък пенис и брада.

Лекарите поставили диагноза синдром на Търнър - рядко генетично заболяване, което се среща при 1 на всеки 2500-3000 раждания на момиченца. Симптомите са нисък ръст и стерилитет.

Пациентът обаче е засегнат и от конгенитална адренална хиперплазия, свързана с анормална секреция на мъжки хормони, на която се дължи придобиването на характерни мъжки черти във външния вид на индивида.

Лекарите уверяват, че в света има едва 6 случая с хора, засегнати от двете болести. Ако не се бе появила голямата киста на яйчниците, вероятно никога нямаше да стане ясно, че той е засегнат от тези две болести, поясняват лекарите, цитирани от БТА.

Мъжът, който е сирак с виетнамски произход, е с ръст 1,37 метра. Той няма тестиси и от дете страда от неспособност да задържа урината. Когато бил 10-годишен, престанал да расте.


Коментари