Публикация

Учените разгадаха защо гладът към мазни храни се изостря при махмурлук

Причината е еволюционна...


Учени от Корнелския университет установиха защо ни се ядат мазни и нездравословни храни, когато имаме махмурлук, пише в.„Дейли мейл”.

Причината е еволюционна, твърди екипът на Дейвид Левицки. Гладът за мазни продукти е свързан с праисторическите времена, когато опиоидите и допаминът в мозъка на нашите предци е стимулирал приема им като реакция за оцеляване.

Хората, както повечето бозайници, предпочитат висококалоричната храна. А в мазнините се съдържат най-много калории на грам. Обикновено представителите на човешкия род устояват на мазните изкушения, за да поддържат здравословен хранителен режим. Но когато са препили и страдат от махмурлук, тези задръжки отпадат и те се оставят да ги водят примитивните иминстинкти.

Човек е програмиран да предпочита мазните и сладки храни и мозъкът ни подсказва да ги търсим. Освен това при прием на големи дози алкохол, той освобождава веществото галанин в мозъка ни, което въздейства на различни невротрансмитери.

Тази субстанция увеличава глада ни за мазни продукти, а приемът на тлъсти храни генерира още по-високи дози на галанин и така кръгът се затваря.


Коментари