Публикация

Лекари от „Майчин дом” оперираха успешно жена с две матки

Преди години жената забременяла и родила нормално.


Лекари от университетската АГ болница „Майчин дом” успяха да помогнат на 28-годишна жена с рядка аномалия - наличие на две матки.

Това съобщиха от лечебното заведение. Младата жена е приета по спешност в края на миналата седмица. В случая по време на менструалния цикъл едната матка се дренирала по-лошо от другата и по ретрограден път кръвта предизвикала „остър корем”.

„Преминахме веднага към оперативна интервенция за отстраняване или иначе казано десностранна хемихистеректомия. Запазихме другата матка заедно с яйчниците”, заяви ръководителят на оперативния екип доц. Божидар Славчев, началник на Клиниката по „Тазова, онкогинекологична и ендоскопска хирургия” в болницата.

Интересно е в случая, че преди години жената е родила нормално доносено дете, като бременността е протекла в лявата матка. Раждането е станало в 34 гестационна седмица. Любопитно е, че в 3-4 лунарен месец на бременността е наблюдаван един рядък феномен, при който „небременната” матка изхвърля цялата лигавица, с което е създала сериозни диагностични проблеми за наблюдаващите лекари.

Доц. Славчев изтъкна, че при скорошната интервенция функциите на лявата матка и яйчниците са съхранени и жената ще може да роди отново.


Коментари