Публикация

Журналисти дариха нова апаратура на Неонатологията в "Майчин дом"

Апаратите са закупени със средства от Благотворителния търг на Дарик радио.


Апаратура за 8 000 лева получи днес Неонатологичната клиника в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”. Дарението направиха журналистите от „Ники Кънчев шоу”, спортно шоу „Гонг".

То включва 5 перфузора за вливане на лекарства и хранителни разтвори и пулсов оксиметър за наблюдение нивото на кислород в кръвта на новородените. Средствата са събрани от традиционния Коледен благотворителен търг, проведен за трета поредна година в ефира на Дарик радио и на сайта Gong.bg.

„20% от децата на България се раждат недоносени. Отглеждането на едно такова дете носи рискове не само за семейството, но и за цялото общество, поради което качествените грижи за него са от особена важност”, заяви проф. д-р Виктор Златков, изпълнителен директор на „Майчин дом”. Той подчерта, че дарението на журналистите е много ценно, тъй като с новата апаратура ще се предоставят по-добри грижи за децата.

Дарението за „Майчин дом” е втората инициатива за тази година със средства от благотворителния търг на Дарик. През март бе закупен апарат за изследване слуха на недоносени деца, на стойност 12 500 лв., който вече служи на отделение „Неонатология” в МБАЛ „Токуда Болница София”.

Благотворителният журналистически търг за 2012г. събра 40 100 лева, които бяха разпределени по равно между Фонда за терапии на деца аутисти и Фондация „Нашите недоносени деца“.

Коментари