Публикация

Глоби за близо 700 000 лева от забраната за пушене на обществени места

Инспекторите в София, Пловдив и Бургас най-активни в проверките.


Над 1 000 обекта са били санкционирани през последната година за неспазване забраната за тютюнопушене на обществени места, съобщават от здравното министерство. Издадените наказателни постановления са 1 040, а общата им стойност е 668 150 лв.

От въвеждането на забраната на 1 юни 2012г. до 31 май 2013г. здравните инспектори са извършили 215 207 дневни и нощни проверки в работни и почивни дни. Много от обектите са проверявани неколкократно, за да се установи дали са отстранени допуснатите нарушения. Издадени са 2 169 предписания и са съставени 1 326 акта за констатирани нарушения.

Преобладаващата част от актовете са издадени за пушене в заведения за обществено хранене, барове и дискотеки, както и на работни места. Най-активни в проверките са били здравните инспектори от София, Пловдив, Бургас, Добрич, Благоевград и Варна. В същите градове са издадени и най-много глоби.

Министерството и регионални здравни инспекции продължават стриктно да следят за спазването на забраните, разписани в Закона за здравето, и ще прилагат разпоредбите с цялата им строгост, подчертават от пресцентъра на държавния орган.

Коментари