Противогрипният препарат „Фервекс” се изтегля от пазара
06.06.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Противогрипният препарат „Фервекс” се изтегля от пазара

Противогрипният препарат „Фервекс” се изтегля от пазара

При тестове на определени партиди преди пускането им на пазара е констатирана ентерококова бактерия.

Противогрипният препарат „Фервекс” за възрастни и деца се изтегля от търговската мрежа след сигнали, че съдържа опасна за здравето бактерия, съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ). Информацията за замърсяването е подадена от Френската агенция за сигурност на лекарствата и здравните продукти чрез Международната система за бързо уведомяване /Rapid Alert/, както и от фирмата-производител.

При рутинни тестове на определени партиди преди пускането им на пазара е констатирана ентерококова бактерия, която може да причини гадене, повръщане и диария. Изрично се уточнява, че въпросните партиди не са влизали в продажба в мрежата.

Изпълнителната агенция по лекарствата незабавно е предприела необходимите мерки у нас, като са издадени заповеди за блокиране на наличностите на лекарствения продукт.

До момента фирмата-производител не е открила замърсяване във вече освободени за продаване и пуснати на европейските пазари партиди от медикамента. Въпреки това като превантивна мярка за защита на общественото здраве, фирмата е съобщила, че блокира и изтегля всички количества от произведените лекарства до изясняване на причините за замърсяването.

До момента нито в Изпълнителната агенция по лекарствата, нито във фирмата- производител не са получени съобщения за нежелани реакции, свързани с употребата на продукта на територията на страната. Препоръчва се обаче медикаментът да не се използва.


Мнения