Публикация

Противогрипният препарат „Фервекс” се изтегля от пазара

При тестове на определени партиди преди пускането им на пазара е констатирана ентерококова бактерия.


Противогрипният препарат „Фервекс” за възрастни и деца се изтегля от търговската мрежа след сигнали, че съдържа опасна за здравето бактерия, съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ). Информацията за замърсяването е подадена от Френската агенция за сигурност на лекарствата и здравните продукти чрез Международната система за бързо уведомяване /Rapid Alert/, както и от фирмата-производител.

При рутинни тестове на определени партиди преди пускането им на пазара е констатирана ентерококова бактерия, която може да причини гадене, повръщане и диария. Изрично се уточнява, че въпросните партиди не са влизали в продажба в мрежата.

Изпълнителната агенция по лекарствата незабавно е предприела необходимите мерки у нас, като са издадени заповеди за блокиране на наличностите на лекарствения продукт.

До момента фирмата-производител не е открила замърсяване във вече освободени за продаване и пуснати на европейските пазари партиди от медикамента. Въпреки това като превантивна мярка за защита на общественото здраве, фирмата е съобщила, че блокира и изтегля всички количества от произведените лекарства до изясняване на причините за замърсяването.

До момента нито в Изпълнителната агенция по лекарствата, нито във фирмата- производител не са получени съобщения за нежелани реакции, свързани с употребата на продукта на територията на страната. Препоръчва се обаче медикаментът да не се използва.


Коментари