Публикация

Нов протест срещу отпадане на забраната за пушене на закрито

Над 60 хил. подписали се срещу либерализирането на закона.


Нов протест срещу подготвяното либерализиране на забраната за пушене в закрити обществени заведения ще се проведе пред Народното събрание в София на 8 юни, събота, от 11:00 часа.

Той ще премине под мотото "Ако не изкрещим срещу пушенето сега, ще бъдем жертва на наглостта им до изпушване”.

До момента над  60 000 поддръжници на пълната забрана за пушене на закрито са се подписали в електронната петиция (http://www.peticiq.com/ne_na_cigarite_v_zavedeniata).

Според гражданска инициатива "България без дим” близо 5 милиона българи също не желаят да дишат цигарен дим, докато се хранят и почиват.

„Българският народ многократно заяви, че не иска да бъде управляван под диктовката на корпоративни интереси.

Нека излезем пред парламента и да им покажем, че все още сме будни и свободни. И че няма да затворим очи пред безочливостта на поредното лоби и на неговите слуги – "нашите” народни представители!”, изтъква организацията.

Тютюнопушенето всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди непушачи, потърпевши от вторичното въздействие на цигарения дим.

Преди дни експерти от Световната здравна организация предупредиха, че до 2030 г. този вреден навик ще причинява всяка година смъртта на около 8 милиона души, ако правителствата по света не предприемат необходимите мерки.

СЗО призова да бъдат забранени всички форми на реклама на цигари и да се сложи край на различните търговски трикове, към които прибягват компаниите-производителки, за да увеличат армията на пушачите сред младежта.Коментари