Публикация

Нова терапия дава обещаващи резултати в борбата с множествената склероза

Сегашните терапии дезактивират имунната система.


Експериментална терапия се оказа ефикасна и сигурна в борбата с множествената склероза, сочат резултатите от клинично изследване.

Според авторите на проучването, става въпрос за първото лечение, което позволява да се препрограмира имунната система на пациентите, за да намалее реакцията й към миелина. Това намаляване е от порядъка на 50-75 процента.

Множествената склероза се изразява в прогресивно унищожаване на миелиновата обвивка, която осигурява защита на нервите в главния и гръбначния мозък и е от съществено значение за проводимостта на електричните импулси в мозъка. Когато тази „защитна изолация” е унищожена, електричните импулси не могат да циркулират ефикасно.

„Терапията спира активирания автоимунен отговор и пречи на активирането на други автоимунни клетки”, заяви ръководителят на изследването, експертът по микробиология и имунология от Северозападния университет в Чикаго Стивън Милър, цитиран от БТА. Методът не пречи на функционирането на имунната система.

Изследването обхванало 9 пациенти в Германия. Изследователите използвали бели кръвни телца от всеки пациент, за да инжектират скришом в организма му милиарди антигени миелин, така че имунната му система да не ги разпознае като опасни.

Сегашните терапии дезактивират имунната система, а това прави пациентите по-предразположени към инфекции и ракови болести. Изследователите установили, че у хората, които получили най-голямо количество бели кръвни телца и антигени, намаляването на имунната реакция към миелина е най-голямо. Освен това лечението е сигурно и се приема добре от организма.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.


Коментари