Публикация

Сиренето предпазва от кариеси

Когато този млечен продукт попадне в устатата ни, той прави средата й по-алкална.


Редовното консумиране на сирене предпазва от кариеси, тъй като неутрализира киселинността в устната кухина, установи американско проучване.

Когато този млечен продукт попадне в устатата ни, той прави средата й по-алкална. А това може да поддържа зъбите ни здрави. Колкото е по-киселинна средата в устната кухина, толкова зъбите са по-застрашени от киселинна плака и от процесите на загниване.

Проучването било проведено от екипа на д-р Випул Ядав от Академията по обща стоматология на САЩ и обхванало 68 деца на възраст между 12 и 15 години. Те били разпределени в три групи, съобщи БТА.

Първата група консумирала всеки ден порция сирене, втората - кисело мляко без захар, а третата - чаша мляко. След това децата си правели промивки на устата. Били измерени Ph показателите и зъбната плака преди тестовете, и 10, 20 и 30 минути след тях.

При групите, консумирали кисело мляко и прясно мляко, не били констатирани промени в нивата на Ph при никой от споменатите интервали. Но при децата, консумирали сирене, се наблюдавал рязък скок в този показател при всяко измерване.

Според екипа този продукт спомага за образуването на повече слюнка в устата, която снижава общата киселинност на средата й. Освен това сиренето образува предпазен слой около емайла, който го предпазва от киселинното въздействие.


Коментари